Коледни заглавия от издателство Colibri + ИЗНЕНАДА ! - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коледни заглавия от издателство Colibri + ИЗНЕНАДА !
Автор: Peika.bg
Коледни заглавия от издателство Colibri + ИЗНЕНАДА !

Всяка година Коледа се промъква малко по-бързо от предишната. Понякога се нуждаем от тласък, за да влезем в коледния дух и малко помощ да забавим темпото, за да се насладим на празничния сезон. Коледните книги могат да помогнат през това време на годината!

 

Въпреки че има страхотни класически коледни романи, както и много прекрасни коледни истории за деца, ние вместо това съсредоточихме този списък с препоръки върху съвременни книги за четене по Коледа за възрастни, включително някои романтични романи, вдъхновяващи приказки и дори някои мистерии.

Вземете горещ шоколад и намерете спокоен момент преди лягане, за да се свиете до коледната елха и да прочетете една от препоръките от нашия списък за четене по-долу!

1. “Писма от Дядо Коледа” - Дж.Толкин

Всяка година децата на Дж. Р. Р. Толкин получавали писма от Дядо Коледа, изписани с треперлив почерк и украсени с изящни цветни картинки. В тях се разказвали великолепни истории за приключения и пакости, за битки с гоблини и пиршества с елфи. За вълнението на децата допринасял и начинът на получаване на писмата – понякога пуснати през комина, друг път донесени от пощальона, а веднъж оставени в дневната до пресен отпечатък от заснежен ботуш. Всяка илюстрация, марка и плик, изработени лично от Дж. Р. Р. Толкин, представляват същинско произведение на изкуството и са поместени в тази книга заедно с пълния текст на писмата от 1920 до 1943 година.

„Всички деца, чиято отвореност към нови светове не е била попарена от досега с комиксови герои и просветени учители, ще се влюбят в тази книга.“

Тери Пратчет

2. “Зимата на нашето недоволство” - Джон Стайнбек

„Зимата на нашето недоволство” (1961) е последният роман на Стайнбек и е смятан от критиката за голямото му завръщане в първите редици на световната проза след „Гроздовете на гнева”. Стегнатият, изпълнен с много вътрешна сила и напрежение разказ е съсредоточен около Итън Алън Холи - издънка на стар род от аристократична Нова Англия, носител на висши морални стойности и дълбоко насадена честност, който сега е продавач в бакалията, която преди е притежавал. Натискът, който животът и обстоятелствата упражняват върху него, стига до своя апогей в тази зима на недоволството, когато жена му го упреква, че не съумява да набави на семейството си онова, което им се полага по право. И когато Итън съзира пролука в мрака, той е изправен пред дилемата дали да запази своите морални устои, или да предаде всичко, в което е вярвал. И макар изходът от положението, в което е изпаднал, да е ясно предвидим, Стайнбек успява да държи читателя в невероятно силно напрежение и да го прави болезнено съпричастен към всички терзания на героите.

3. “Отвъд зимата” - Исабел Алиенде 

Изненадваща снежна буря, сковала Бруклин в мразовит капан, сплита три съдби в необикновено приключение, благодарение на което героите успяват да излекуват дълбоки рани от преживени болки, да се отърсят от смазващия товар на страшни спомени и пречистени да продължат с надежда напред.

Заплитайки интригуваща криминална история, Исабел Алиенде с проникновение проследява живота на множество персонажи и с присъщата си човечност и виртуозно владеене на съспенса поднася вълнуващ разказ за многоликия съвременен свят. Той е белязан с мъки и страдания, с потресаваща бедност и с безнаказан терор, насилие и престъпност, но в него все пак си проправят път добротата и любовта, защото по думите на главната героиня „не земното притегляне, а спояващата сила на любовта държи света в равновесие“.

С „Отвъд зимата“, великолепно написан многопластов роман, бележитата писателка за пореден път непоклатимо отстоява водещото си място сред майсторите на съвременната латиноамериканска литература.

4. “Атлантически експрес” - Георги Тенев

Атлантическият експрес напуска Европа по крехкия виадукт през океана. На борда са бежанците от Стария континент, загубили своите илюзии. Индустрията и науката са претърпели провал – животът е превърнат във форма за синтетично оцеляване. Зад новата стена на изток се крие огромна и неясна заплаха... Апокалипсисът на Европа е неизбежен. В едно различно измерение корабът „Източник“, воден от самотна млада жена капитан, пресича галактика, различна от Млечния път. Мисията е част от свръхпроект на високоразвита цивилизация, която търси нови планети и еволюционно безсмъртие.

Как ще се преплетат пътищата и съдбите на отминали аналогови поколения и бъдещи хора хибриди? Катастрофа, край или начало на времето ще бъде тяхната среща? Научно-фантастичен, антиутопичен, „Атлантически експрес“ всъщност е тревожно актуален. Роман предупреждение, провокация към въображението и разума. Литературата може да бъде страшна, когато очите й са обърнати навътре към човека и той се окаже най-голямата бездна. По-дълбока дори от междупланетната празнота.

Георги Тенев пише своя роман през последните шест години. Но сънищата и пророчествата в него са започнали страшно и ускорено да се сбъдват още докато авторът е довършвал последната страница.

5. “Коледно чудо” - Кремена Димитрова

Ако дядо Коледа има библиотека, това „Коледно чудо“ ще присъства в нея. Защото сигурно и на него му е омръзнало да го свързват само с елхички, звезди, чорапчета и прасета. В тези дни отваряме сърцата си за вдъхновението, честваме новото начало и известяваме готовността си да бъдем по-добри, по-искрени със себе си и с хората около нас (неслучайно една от версиите за произхода на думата „Коледа” е от латинското calendae – “тези неща, които трябва да бъдат известени”, оттам името на Календите, първите дни от всеки месец). На страниците на „Коледно чудо” ще откриете тринайсет разказа, които са коледни, защото са точно такива – напълно искрени и изненадващи, вдъхновяващи ни да погледнем с други очи на света около нас. И тогава ще открием и светлина в мрака, и смях сред сълзите, и чудо сред най-делничните неща. Тези провокативни, стряскащи с дързостта си и отказващи да се подчиняват на традиционната коледна атмосфера разкази ни приканват: „Елате при нас, добре сте ни дошли. На трапезата ни има за всекиго по нещо, защото Коледа е изобилие и щедрост”. Е, може и да се наложи да жертвате нещо – част от времето си, от предразсъдъците си, от сантименталността си... Но и това е част от духа на Коледа – да дарявате нещо от себе си. Затова... четете с коледен трепет и с мъдрост!

 

6. “Ледената принцеса” - Камила Лекберг

Дебютният роман на най-популярната авторка на криминални романи в Швеция - Камила Лекберг.

7 милиона продадени екземпляра

Писателката Ерика Фалк се завръща у дома заради смъртта на своите родители, за да завари родното си градче обзето от силни страсти. Алекс, нейна близка приятелка от детските години, е намерена мъртва с прерязани вени, замразена във вана. Ерика решава да напише прочувствен спомен за харизматичната, но затворена в себе си Алекс не толкова за да почете паметта й, колкото за да преодолее собствената си писателска безизходица. Постепенно обаче смъртта на приятелката започва да я преследва натрапчиво и тя се съюзява с местния полицейски инспектор, за да разкрие истината.

Сега, когато скандинавската криминална литература твърдо се установи на върха на жанра, става ясно, че Хенинг Манкел и Стиг Ларшон са две утвърдени, но не останали без конкуренция имена. Третото, вече известно в цял свят, е Камила Лекберг, нашумяла гръмко в родната си Швеция и преведена на повечето езици. Тя има в портфолиото си пет романа, първия от които държите в ръка, а феноменалният й успех в родината е повторен навсякъде с триумфалното оглавяване на листите на най-продаваните книги. В англоговорещите страни я наричат „шведската Агата Кристи“, но това далеч не е цялата истина. Макар да разполагаме с провинциално селце (в каквото е родена и самата авторка) и с богат набор от заподозрени в едно отвратително убийство, и макар фабулата да е изпипана с майсторството на английската крими-кралица, Лекберг е подчертано съвременна, модерна писателка и предоставя на вниманието ни един много точен, дори задълбочен разрез на днешното шведско общество.

"Най-"горещата" шведска писателка днес." - Independent

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Jenite.bg (@jenitebg)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин