Ком - Емине: Предизвикателство като на филм - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ком - Емине: Предизвикателство като на филм
Автор: Peika.bg

Ком - Емине е най-популярният маркиран туристически преход в България, който започва от старопланинския връх Ком и продължава през цялото било на планината чак до нос Емине и брега на Черно море. Преминава се през около 100 планински върха, като средата на маршрута е при местността Узана – географския център на България.


Преходът се преминава организирано от ентусиасти всяко лято от далечната 1953 г. насам. За негов идеолог се счита Алеко Константинов, а организатор на първия индивидуален поход е известният български планинар и общественик Павел Делирадев (1933). Чак през 1953 г. маршрутът му е повторен от членове на Републиканската комисия по туризъм и началото на организирания туристически преход е дадено.

През лятото на 2013 г., точно 80 години след похода на Делирадев, група от точно 50 млади ентусиасти го изминаха отново и всяка тяхна крачка беше запечатана на лента.

Изданието от 2013 г. е увековечено във филма "От Ком до Емине - по билото на Стара планина". Лентата е дело на режисьора Никола Барбов, който също се включва в изтощителния около 600-километров преход. Никола и неговият екип показват всички подробности около предизвикателството Ком-Емине.

Заедно с младежите по пътеките из Стара планина поемат и 72-годишният водач Начо Иванов и Стоил Добренов-Стохи, който има зад гърба си цели 25 успешни похода. Със съвети помага и доайенът сред планинарите и рекордьор по успешни преходи – 90-годишният Марин Диков.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин