Конна база „Балкан“: След края на старопланинските пътища - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Конна база „Балкан“: След края на старопланинските пътища
Автор: Мария Ангелова

В Априлци свършват асфалтираните пътища. В края на града шосето преминава в чакълест път. Чакълестият път се превръща в два коловоза. А оттам започва Стара планина – колкото сурова, толкова прекрасна и непокътната.

Тук, на границата на Национален парк „Централен Балкан“, се намира конна база „Балкан“ (Riding Base Balkan). Мястото е като пощенска картичка - зад базата има малко изворче, планинско езеро, зелени поляни, диви цветя и вековни дървета. Разкрива се най-прекрасната гледка към връх Ботев. Каква по-добра отправна точка за изследване на тайните пътеки на Балкана върху гърба на кон.

Идеи за маршрути

Вижте Стара планина от метър и половина височина и я преоткрийте! Изкачете на кон връх Ботев (2376 м), стигнете до хижа Рай, резервата Северен Джендем, водопада Видимско пръскало, връх Марагидик, красивата местност Пенкина Стружна. Ще се движите по древни пътища, използвани за пресичане на планината от най-стари времена.

Ако досега не сте яздили, вероятно ще поискате спокойна разходка, но има и безброй адреналинови маршрути. Преходите могат да са от няколко часа до няколко дни с нощуване из красивите старопланински хижи, да включват пикник в гората, бране на билки или горски плодове, посещение на манастири и интересни местности.

Конете

Конна база „Балкан“ разполага с 24 ездитни коня от породите Шагия Арабин, Чистокръвен Арабин, Англо Арабин, Източнобългарска и кръстоска от четирите породи и местни. Конете не са елитни, а здрави и пъргави животни за планина.

С вас през цялото време ще има професионален водач – който не само познава пътеките, но и ще ви разкаже за всички онези неща, които са под носа ви, но може би не забелязвате – специфичната архитектура на къщите, върховете, билките, боровинките...

Какво още

Ако не всички във вашата компания яздят, можете да изберете пешеходен или велопреход в планината. Конната база има малък уестърн бар, от който с питие в ръка можете да се насладите на гледката към Стара планина. В Априлци има плувни басейни, художествени галерии и наблизо са Троян, Габрово, Велико Търново.

Полезна информация: Конна базаБалкан“се намира в квартал Острец в Априлци. Всеки участник в ездата автоматично получава застраховка. Актуална информация ще откриете на телефон 0877 221774, на email: info@ridingbasebalkan.com и на ridingbasebalkan.com.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин