Консоно – изгубеният Лас Вегас на Италия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Консоно – изгубеният Лас Вегас на Италия
Автор: Петя Димитрова

Имало едно време в северната част на Италия едно градче на име Консоно (Consonno). Скрито в подножието на Швейцарските Алпи, то било тих и спокоен дом на около 300 души.

И така до един ден, в който съдбата на Консоно се променила. Цялата земя на града всъщност била собственост на две италиански фамилии. Някъде през втората половина на 20-и век, когато броят на местното население драстично намалял, собствениците решили да продават. Купувач се намерил бързо – ексцентричният граф Марио Багано станал новият притежател на Консонно.

Графът имал големи планове за новата си собственост. Той смятал напълно да разруши града и да го издигне наново като лъскав комплекс, подобен на Лас Вегас в САЩ. Представял си огромна крепост, пазена от преоблечени като средновековни рицари актьори, казино, на входа на което гостите да посреща сфинкс, търговски център като от приказките на Шехерезада, луксозни спортни съоръжения, зоопарк, пълен с най-разнообразни животни... Заради безкрайната фантазия на Багано хората започнали да наричат Консоно Град на играчките.

През 1962 г. в града навлезли булдозери и разрушили всички постройки, дори някои къщи, които все още били обитавани. Малкото останали жители били преместени в набързо скалъпени постройки зад бъдещия великолепен комплекс. Само гробището и църквата Сен Маурицио били пощадени.

Строителните работи обаче се забавили и през 1967 г. Градът на играчките посрещнал първите си посетители незавършен. Хората все пак идвали тук да се веселят, да пробват късмета си на рулетките, да сключат брак или да видят известните изпълнители, които се представяли на сцената на Консоно.

Но еуфорията била кратка и за няколко години посетителите намалели дотолкова, че на графа се наложило да преустанови продължаващите до този момент строителни работи. Краят на Града на играчките бил активизиралото се през 1976 г. свлачище, което разрушило основния път и прекъснал достъпа до комплекса.

Оттогава единственият посетители на Консоно са вандали, които разрушават мечтата на Багано. През 2007 г. на територията на града се провежда рейв парти, толкова опустошително, че след него всякакви планове за възстановяване на града са забравени.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Работната пчела, 10.09.2013 | 11:16
Снимките са много зловещи, както всичко запуснато, така и тук, определено мечтата на човека е била срутена на пух и прах.
Rali Hristova, 10.09.2013 | 10:59
уау, е това определено е доста тъжна история, човека имал големи амбиции планове, но уви.
Абонирайте се за нашия бюлетин