Коста Рика пуска визи за дигитални номади - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коста Рика пуска визи за дигитални номади
Автор: Peika.bg
Коста Рика пуска визи за дигитални номади

Коста Рика наскоро прие закон за предоставяне на визи на дигитални номади. Визата позволява на чуждестранните граждани и техните семейства да живеят и работят там поне една година, като същевременно се наслаждават на спокойния начин на живот в страната “Pura Vida” и на широк спектър от предимства.

Няколко държави въведоха специални визи за отдалечени работници след пандемията, тъй като все повече хора имат възможност да станат международни цифрови номади. Грузия, Естония и Аруба наскоро въведоха такива визи, а сега Коста Рика навлиза в тенденцията, като предоставя визи на международни посетители, които желаят да вършат текущата си работа от страната от Централна Америка. Това им улеснява да останат там за една година – с възможност за удължаване на срока до две години.

Надяваме се, че новата виза ще подпомогне туристическата индустрия и ще засили свързаните сектори. Очаква се вноските от цифрови номади да вкарват 24 100 щатски долара годишно в местната икономика, прогнозира туристическият съвет - което правителството се надява да осигури повече работни места за костариканците.

Законът беше подписан на 11 август и въпреки че някои подробности все още не са потвърдени, вероятно хората ще могат да кандидатстват за виза за цифров номад в рамките на няколко седмици.

Какво е включено?

В момента цифровите номади влизат в Коста Рика като туристи и затова трябва да напуснат страната в рамките на 90 дни, но тази нова виза ще позволи на притежателя и техните семейства да останат в Коста Рика до една година, с възможност за удължаване с още една година. Съгласно визата за цифров номади притежателите и освободни от плащане на местни данъци върху дохода и им е позволено да открият банкова сметка в Коста Рика. Също така ще им бъде разрешено да шофират с шофьорска книжка на собствената си страна.

Как да кандидатствам за виза за номад на Коста Рика?

За да кандидатствате, трябва да представите доказателство за доход над 3000 щатски долара или ако пътувате със съпруга или семейството си, този доход може да се комбинира до 5000 щатски долара на месец.

Ще трябва да получите медицинска застрахователна полица, която да ви покрива през целия ви престой в Коста Рика, а също така ще трябва да направите еднократно плащане за издаване на визата; въпреки че тази сума тепърва ще бъде определена. 

Междувременно Коста Рика посреща туристи без карантина или тестване, но все още има някои допълнителни изисквания. Пристигащите трябва да попълнят онлайн здравна карта, преди да се качат на полета си, а местните ограничения се прилагат в райони с високи нива на заразяване с COVID-19. Пътуващите се съветват да бъдат в крак с актуалните насоки за обществено здраве, преди да пътуват до Коста Рика. За повече информация относно изискванията за влизане, вижте тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин