Ковачевци: Селото, което си има собствен самолет - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ковачевци: Селото, което си има собствен самолет
Автор: Иван Чорбаджийски

Кое е най-неочакваното нещо, което можете да видите на кръстопът?

Поне за България, за първенството може да се бори село Ковачевци край Перник. Ако сте минавали оттам, няма как да не сте забелязали един огромен боен изтребител Миг-17, който гордо се е изправил насред кръстопътя за селата Лобош и Сирищник. Дори горещият августовски следобед не можа да ни спре да отбием и да слезем за няколко снимки и в търсене на историята на кацналата насред пътя машина.

По улицата премина възрастна жена, единственият човек, когото видяхме, и ни каза, че самолетът е поставен в чест на бай Карамфил, дългогодишен летец, а къщата на авиатора се намира току до самолета.

Оказа се, че бившият пилот полковник Карамфил Стаменов е собственик на единственият частен Дом на авиацията, устроен в собствената му къща. Вътре могат да се видят макети на самолети, ордени, снаряди, парчета от ракета, камъни от Шипка и Бузлуджа, книга за Юрий Гагарин с автограф от самия космонавт, както и космическа храна. Причина за космическата тема е, че Стаменов е мечтаел да стане космонавт, но когато руснаците започнали да търсят подходящи хора в България, той вече бил надхвърлил максималната възраст от 40 години.

Тъй като беше време за следобедна почивка, не посмяхме да безпокоим музея, но сбирката звучи много обещаващо. В селото има и китна църква – Св.св. Кирил и Методий. За съжаление, беше затворена.

Ковачевци е сравнително голямо село – има над 2000 постоянни жители и е община. Наблизо е и язовир Пчелина, по чиито брегове са накацали рибари и къмпингуващи.

А останалите питанки покрай Дома на авиацията и църквата означават само едно – че пак ще се върнем тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
tralala, 21.08.2013 | 11:32
Знам още едно село което си има също такъв самолет на входа - Моравица (близо до Мездра).
Абонирайте се за нашия бюлетин