В село Непразненци се празнува усърдно - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В село Непразненци се празнува усърдно

Само на 50 км от София има едно място, в което като нищо ще си помислите, че живеят най-работливите хора на света. Толкова работливи, че време за празник не им остава. Село Непразненци.

Оттук обикновено хората минават транзит към Перник или Брезник. Понякога спират до някоя от табелите на изходите на селото да се снимат за спомен и толкоз.

Местните хора не могат със сигурност да кажат откъде идва името на село Непразненци. Според разпространена легенда по време на османската власт в селото толкова много празнували, че местният управник решил да накаже жителите му, като нарече родното им място по този начин. Не е изключено това да е причината. А може и истината да остане неоткрита завинаги.

Преди години в Непразненци са живели над 200 души, днес по официални данни постоянните му жители са 59. По улиците в жегата на съботния следобед почти не личи да има живот, с изключение на едно кафене в центъра.

Въпреки малобройното население обаче, в село Непразненци е запазен обичаят сурвакарски игри и местна група всяка година участва на Международният фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник.

В началото на септември пък се провежда съборът на селото, по време на който в Непразненци се празнува усърдно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Истинският Типун, 15.08.2013 | 15:35
"Преди години в Непразненци са живели над 200 души, днес по официални данни постоянните му жители са 59." - статистката и името на селото вървят ръка за ръка. Ако продължават да не се празнят, още ще намалеят..
Kasiopeq Haralampieva, 12.08.2013 | 15:47
хубаво е да има празници
Абонирайте се за нашия бюлетин