Кой е най-големият манастир в Европа и каква е неговата история? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кой е най-големият манастир в Европа и каква е неговата история?
Автор: Елена Исаева

Португалия е държава, разположена в югозападна Европа, граничеща с Атлантическия океан на запад и юг. Нейната столица и най-голям град е Лисабон. Португалия има население от приблизително 10,3 милиона души и обхваща площ от 92 212 квадратни километра.

Португалия има богата история, с доказателства за човешко присъствие в региона, датиращи от праисторически времена. През 15-ти и 16-ти век Португалия е била голяма глобална сила с огромна империя, включваща територии в Африка, Азия и Америка.

Кой е най-големият манастир в Европа и каква е неговата история?
Снимка: pixabay.com

Днес Португалия е модерна, демократична страна, която е член на Европейския съюз, НАТО и ООН. Икономиката му е разнообразна, с индустрии, вариращи от туризъм и производство на вино до технологии и производство. Португалия е известна и с културното си наследство, включително кухнята, архитектурата, музиката и изкуството.

Лично за мен това е една от най-красивите европейски държави и определено смятам, че си заслужава човек да я посети няколко пъти, за да може максимално да се потопи в нейната романтика и прекрасна атмосфера.

Най-големият манастир в Европа е манастирът Санта Мария да Витория, известен още като манастира Батала, разположен в Батала, Португалия. Изграждането на манастира започва през 1386 г., по заповед на крал Джон I от Португалия, като символ на благодарност към Дева Мария за португалската победа над кастилците в битката при Алжубарота през 1385 г.

Строителството на манастира започва през интернационалния готически стил през 1385 г. по оброк на крал Жоау I, в знак на благодарност към Дева Мария за удържаната от краля победа над кастилците в битката при Алжубарота.

Кой е най-големият манастир в Европа и каква е неговата история?
Снимка: pixabay.com

Шест последващи крале продължават изграждането на манастира и са намерили тук последен покой; в тяхното число са Дуарте I и принц Енрике Мореплавател. Строителството спира само през 1517 г., когато основните сили са съсредоточени за изграждането на манастира Жеронимуш в Белен. През XIX век в Баталя са провеждани мащабни възстановителни работи, а през 1980 г. там е открит национален музей.

Изграждането на манастира продължава повече от век с участието на различни архитекти и художници, като майстор Афонсо Домингес и Хюге. Манастирът се счита за шедьовър на португалската готическа архитектура и е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство през 1983 г.

Манастирът Батала се отличава с няколко забележителни архитектурни елемента, като сложните манастири в мануелински стил, Незавършеният параклис, Параклисът на основателя и Кралската обител. В манастира се намира и гробницата на крал Йоан I и съпругата му Филипа от Ланкастър, както и гробниците на техния син крал Дуарте I и съпругата му Елинор Арагонска.

Днес манастирът Батала остава важен културен и исторически обект в Португалия, привличащ хиляди посетители всяка година.

В манастира се помещават останките на няколко португалски крале от династията на Авис, техните деца и наследници.

Кралският некропол се състои от параклис на Основателя (завършен през 1434 година), и недовършени параклиси (строени през 1490 – 1515).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин