Коя класация оглави Рейкявик? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коя класация оглави Рейкявик?
Автор: Peika.bg
Коя класация оглави Рейкявик?

Исландската столица Рейкявик е обявена за най-зеления град за 2018 г.

Това сочат резултатите от ежегодното проучване на холандска компания, което тази година е включило 50 града по целия свят. Определянето на това, доколко един град е "зелен", зависи от количеството паркове, зелени площи, ферми, поляни, голф игрища и лозя, които се намират в него.

Крайбрежният Рейкявик е абсолютен лидер в това отношение. Без да се броят огромните природни паркове в околността, на всеки жител на града, чието населени е 120 хил. души, се падат по 410 кв. м зелени площи на глава на населението.

Веднага след Исландия се нарежда град Окланд в Нова Зеландия. Първи в Европа (и трети в света) са Братислава в Словакия и Гьотеборг в Швеция. Най-зеленият град в САЩ е Вашингтон, а във ВеликобританияЕдинбург. Най-малко зелени пък са Токио, Атина, Истанбул, Сантяго и Лион – всеки един с по-малко от 8 кв. м зелени площи на глава на населението.

Коя класация оглави Рейкявик?

Холандската компания изтъква, че световната тенденция върви в положителна насока и много градове, най-вече на Запад, предприемат сериозни стъпки към подобряването и създаването на зелени площи. Това е огромна важност, защото според данни на световни организации като ООН, до 2050 г. над 2/3 от световното население ще живее в градовете. От компанията отбелязват, че най-големите стъпки, които се предприемат сега, са: ограничаване на автомобилите, използване на градски транспорт, който не замърсява околната среда и обособяване на нови градски зелени площи.

Коя класация оглави Рейкявик?

Множество проучвания показват, че гражданите, които живеят в градове и квартали с повече зеленина, са значително по-здрави и физически, и психически. Зеленината спомага за намаляването на стреса и умората, освен това мотивира хората да тренират и да вървят повече.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин