Крапец: Лято от детството - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крапец: Лято от детството
Автор: Албена Мишева
Крапец: Лято от детството

Добре дошли в приказната лятна ваканция на морето! Пригответе се, защото току-виж сте срещнали Васко да Гама от село Рупча с вярната дружина. Усещането за топлината и неповторимата красота на детството ще ви посрещнат в Крапец.

Малкото селце на десетина километра от Шабла е може би единственото, съхранило в себе си духа на истинското лято. Тук няма петзвездни комплекси, нито лъскави заведения и дискотеки, но според местните хора ще опитате най-вкусната рибена чорба в живота си. Те много се гордеят с нея, макар че по мое мнение огромното разнообразие на морска и сладководна риба, която се предлага, също не е за пренебрегване.

На дългия над 6 км плаж ще разберете истинския смисъл на думата уединение. За съжаление обаче или пък може би за щастие, той не се поддържа и е неохраняем, точно защото е далеч от туристическия поток. Започва при къмпинг Карвуна, минава през разположеното наблизо Дуранкулашко езеро и завършва на север при нос Карталбурун („Орловият нос”). Орловият нос вероятно е получил името си заради орлите, останали макар и малко, и многото корморани, които намират богат улов в близките блата. Изобщо цялата околност е рай за гнездящите тук около 70 вида птици и изключително важна част от миграционния път “Виа Понтика”.

Плажът на Крапец е единственото място по Българското Черноморие, където можете да видите непокътнати пясъчни дюни, а ако сте късметлии, може би ще имате удоволствието да наблюдавате плуващите наблизо делфини.

Вариантите за настаняване са няколко. Можете да се възползвате от ограниченото количество малки хотели и частни къщи, както и да отидете на къмпинг с каравана или палатка. За препоръчване е да изберете средата на лятото, понеже все пак е на север и водата е по-хладна в сравнение с Южното Черноморие. Това обаче на фона на задаващите се жеги е огромен плюс.

Освен активната почивка, районът може да ви предостави и други интересни преживявания. Околността е заселена от дълбока древност, за което свидетелстват множеството тракийски могили, като със сигурност най-интересната част е „Езерният град”, открит в Дуранкулашкото езеро.

Всеки посещава Крапец поради различни причини: сърфистите - заради вятъра, рибарите - заради изключително богатата на риба околност, семействата - заради спокойствието да оставят децата си да тичат на воля. Аз мисля, че това, което привлича хората там, е чувството за принадлежност към нещо истинско, останало от миналото.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Krum Tonev , 04.07.2013 | 13:06
и аз доста харесах това местенце, много добре е описано, изглежда като да е много спокойно, предполагам 1 палатка ще заспи на пейзажа :)
ruslana, 04.07.2013 | 11:45
ооо,много се зарибих! определено ще се постарая да го намрея това местенце и другата година ще гледам да го посетя !
Абонирайте се за нашия бюлетин