Балчик: Забележителности за един уикенд - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Балчик: Забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Балчик е един от черноморските градове, които имат свой облик и са успели да го запазят до днес. Независимо дали ще прекарате ден в Двореца и омагьосващата му Ботаническа градина или ще се възползвате от плажовете и възможността за почивка без излишна показност, Балчик си е все така прекрасен. Едва ли е случайно, че румънската кралица Мария избира именно това място за своята резиденция. 

Ето кои са основните неща, които да видите и направите в Балчик. Уикенд време ще ви стигне.


Плажове

Плажовете на Балчик са малки, но предлагат обичайните удобства от чадъри и шезлонги. Централният плаж е в близост до пристанището на града и тук можете да наемете водни колела или да покарате джет. Плажът “Нов плаж“ освен чадъри и шезлонги, предлага басейн и водна пързалка, а плаж „Двореца” е разположен точно под комплекс „Двореца” и разкрива гледка към него. Ако предпочитате голям плаж, по крайбрежната алея можете бързо да стигнете до Албена.

Дворецът

Разходете се из лабиринтите от каменни стълбища, великолепна растителност и чуден водопад. Когато за първи път стъпва на този бряг, румънската кралица Мария решава, че ще си има резиденция. Качите ли се на терасата на двореца, погледнете наляво от морския бряг, горе на висок хълм ще забележите метални букви, изписващи името на града. Балчик не е Холивуд, но е много по-красив, романтичен и истински! Сред прекрасните градини ще видите декоративна джамия, трансилвански кладенец, византийски православен параклис, глинени делви, както и мраморен трон, разположен на една от пътеките под слънцето.

Ботаническата градина 

Цветни алеи, розариум, водопади, малки езера и всичко това с невероятна гледка към морския бряг. Истински рай! Тук ще видите растителни видове, които не се срещат другаде в България. Много интересни са огромните кактуси, които се извисяват над човешкия ръст. Оградени са, защото са много бодливи. Градината е в пределите на комплекс „Двореца”. 

Яхтеното пристанище 

Подарете си незабравима разходка покрай яхтеното пристанище. Ще видите красивите яхти, двореца, малките къщички, разположени по хълма, а ако изберете и да се насладите на залеза, преживяването ще бъде незабравимо. Яхтеното пристанище се намира в близост до централното пристанище. По алеята има малки заведения, където можете да седнете на порция риба и студена бира. 

Тузлата

Зона Тузлата е известна с лечебната си кал. Намира се на 4 км от Балчик и е важен балнеолечебен курортен център. Така че ако имате оплаквания, свързани с костите или дихателните пътища, можете да се възползвате от няколко процедури с кал.

Историческият музей 

Експозицията представя историята на града още от възникването му през VI век пр. Хр. Сред експонатите има предмети от стъкло и керамика, архитектурни детайли, колекции от монети. В музея са изложени и снимки и документи, представящи живота в Балчик след Освобождението. Намира се в близост до Етнографския музей.

Храмът на Великата богиня-майка Кибела

Построен през III в. пр. Хр., този храм е уникален не само за България, но и за Балканите. Археолозите смятат, че е най-добре запазеният храм в света. Бил е действащ в продължение на 700 години. Намирал се е в античния град Дионисополис, на територията на днешния Балчик.

Етнографският музей

Той се помещава в красива къща на два етажа, строена през 60-те години на XIX век. Музеят съхранява ценни предмети, накити и облекла, характерни за местните жители. Тук ще видите напръстници, ножици, ютии, аршини, чекръци, предачки, хурки и рядко срещан хоризонтален стан. Изложени са менци, тави, тенджери, както и различни прибори за хранене. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин