Красиви места: Стъкленият плаж в Калифорния - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красиви места: Стъкленият плаж в Калифорния
Автор: Мария Ангелова

Като деца всички сме събирали раковини и мидени черупки по плажа. Този плаж обаче има нещо по-цветно и не съвсем морско на брега си.

Стъкленият плаж в Калифорния, САЩ е едновременно едно от най-красивите и най-противоречивите места, които можете да посетите. Бреговата ивица на три плажа се състои от милиони миниатюрни стъкълца в най-различни цветове и форми. Спокойно, не е нужно да сте цирков артист, за да ходите боси по натрошеното стъкло. Годините на вятър и вълни са заоблили всяко остро ръбче.

Но как са се появили всички тези стъкла тук?

Както се досещате, стъкленият плаж не е творение на природата, а на човека. До 1967 г. трите плажа са известни на местните хората като „сметищата“ и всъщност са мястото, където жителите на близкото градче Форт Браг изхвърлят боклука си – обикновено като мятат торбите от скалите.

След време мръсотията става толкова непоносима, че хората решават да се отърват от нея като я запалят. Можете да си представите – планът им не проработва.

Накрая се намесва правителството, което ограничава достъпа до района. Правени са няколко кампании за почистване, които обаче също завършват без особен успех. В крайна сметка природата свършва това, което човекът не успява – приливите, отливите и времето превръщат боклука в цветен плажен чакъл.

През 2002 г. мястото е отворено отново за посещение – след решение на собственика на терена и обстойна инспекция от властите.

Стъкленият плаж се намира в рамките на щатски парк, който включва 9 км крайбрежна ивица. Намира се на 3-4 км от градчето Форт Браг в щата Калифорния.

Най-хубавото на мястото е, че е временно – Стъкленият плаж ще съществува още няколко години, докато природата не завърши започнатото и не отмие и последните следи от човешкото безхаберие. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин