Ждрелото Винтгар и водопадът Шум в Словения - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ждрелото Винтгар и водопадът Шум в Словения
Автор: Peika.bg
Ждрелото Винтгар и водопадът Шум в Словения

Ждрелото Винтгар e една от най-популярните туристически атракции в Словения. Дълъг е 1,6 км, през него минава река Радовна, която образува красив 26-метров водопад и много малки басейнчета.

Местността е открита случайно в края на XIX в. и е открита и приспособена за посетители малко по-късно. Ждрелото Винтгар е поредното приказно красиво място в малката, но изключително китна страна Словения. То е образувано благодарение на река Радовна – на места дълбочината на ждрелото достига до над 100 м, като същевременно ширината му е не повече от 7-8 м. Водите на реката са от изумрудено зелено до синкаво, като цветът им се мени в зависимост от дълбочината, скалите и наносите около нея. На места реката формира и малки водопадчета, след което се успокоява, докато отново не достигне някои по-тясни и каменисти участъци, където отново увлича посетителите със страшния си вой. 

По протежението на цялото ждрело е изградена удобна пътека, която многократно пресича реката чрез малки дървени мостчета. Всъщност пътека е доста силно казано, на много места тя представлява дървена скара, поставена върху забити в скалите релси, тъй като нормален хоризонтален участък за изграждане на класическа пътека просто липсва! Цялото ждрело се обхожда за около 30-ина мин., като в  самия край на пътеката се намира и водопад Шум. 

Ждрелото Винтгар и водопадът Шум в Словения

Ждрелото е разположено е в северозападната част на Словения, в непосредствена близост на 3,6 км от езерото Блед и едноименното градче, така че можете да съчетаете посещаването на тези две красиви природни забележителности. До Винтгар се стига по тесен асфалтов път, а пред него има удобен паркинг. Близостта му до Блед предполага и възможност за достигане до ждрелото и пеш. Ждрелото е отворено за посещения от април до ноември и входът се таксува по 5 евро на човек, като има и осигурени дъждобрани.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин