Красотата на Парижките паркове – история и интересни факти - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красотата на Парижките паркове – история и интересни факти
Автор: Елена Исаева

Париж, често наричан „Градът на светлината“, е известен не само със своите емблематични забележителности и музеи, но и със своите очарователни паркове, които осигуряват почивка от оживения градски пейзаж. Тези зелени оазиси, пропити с история и украсени с естествена красота, допълват очарованието на френската столица.

Един от най-известните паркове в Париж е Люксембургската градина, разположена в сърцето на Латинския квартал на града. Поръчана от кралица Мария де Медичи в началото на 17 век, Люксембургските градини могат да се похвалят с класически френски и италиански влияния в своя дизайн. Паркът включва щателно поддържани тревни площи, статуи и Люксембургския дворец, в който в момента се помещава френският сенат. Посетителите могат да се насладят на спокойни разходки по оградени с дървета пътеки, да се любуват на фонтана на Медичите и да релаксират край живописното езерце. Градините също са домакини на културни събития, включително художествени изложби и концерти, което го прави многостранна дестинация както за местните жители, така и за туристите.

Красотата на Парижките паркове – история и интересни факти
Снимка: pixabay.com

Градината Tuileries, разположена между музея Лувър и Place de la Concorde, е друг исторически парк с очарователно минало. Първоначално създадени през 16 век за двореца Тюйлери, градините се превръщат в обществено пространство след Френската революция. Андре Льо Нотр, прочутият ландшафтен архитект, преработва градините в официалния френски стил през 17 век. Посетителите могат да оценят симетрията на оформлението, да се разходят по оградени с дървета алеи и да се насладят на многобройните скулптури, разпръснати из парка. Градината Тюйлери също предлага зашеметяваща гледка към парижки забележителности, създавайки спокойна и вечна атмосфера.

Bois de Boulogne, в западния край на Париж, предлага по-обширно и естествено парково изживяване. Някогашно кралско ловно поле, то е превърнато в обществен парк през 19 век по време на управлението на Наполеон III и градското преустройство на барон Осман. Паркът разполага с езера, пешеходни пътеки и живописния Parc de Bagatelle, известен със своята розова градина. Bois de Boulogne предлага спокойно бягство от градската суматоха, с възможности за гребане по езерата и пикник в сенчести места.

Parc des Buttes-Chaumont, разположен в североизточната част на Париж, представя уникален и хълмист пейзаж. Проектиран в средата на 19-ти век от барон Осман и ландшафтния архитект Адолф Алфан, паркът показва драматично скалисто израстване с храм, кацнал на върха му. Живописен висящ мост свързва сушата с храма, предоставяйки панорамна гледка към града. Дизайнът на Parc des Buttes-Chaumont се отклонява от официалния френски стил, предлагайки по-естествена и разнообразна среда с водопади, пещери и спокойно езеро.

Jardin des Plantes, основана през 1626 г. като градина с лечебни билки, е не само един от най-старите паркове в Париж, но и център за ботанически изследвания и образование. Разположена на левия бряг на река Сена, градината разполага с тематични секции, включително розова градина и алпийска градина. Паркът е и дом на Природонаучния музей, показващ обширна колекция от екземпляри и артефакти. Jardin des Plantes отразява ангажимента на Париж да съхранява и празнува своето ботаническо наследство.

 

Красотата на Парижките паркове – история и интересни факти
Снимка: pixabay.com

Тези паркове в Париж, със своята богата история и разнообразни пейзажи, допринасят за привлекателността на града като дестинация, която безпроблемно съчетава градската изтънченост с естествената красота. Независимо дали става въпрос за спокойна разходка из Люксембургските градини или спокоен момент край езерата в Bois de Boulogne, всеки парк кани посетителите да изпитат очарователната хармония между природа и култура в сърцето на френската столица.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин