Красотата на остров Корсика - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красотата на остров Корсика
Автор: Елена Исаева

Корсика е четвъртият по големина остров в Средиземно море, разположен на запад от Италия, на югоизток от Франция и на север от остров Сардиния. Остроеът е неземно красив, много очарователен и доста посещавано място от хиляди туристи всяка година.

Корсика често се оказва и предпочитан избор за меден месец на младоженците и определено има защо. Мястото има прекрасно атмосфера, чар и романтика, на които може да се насладите.

Красотата на остров Корсика
Снимка: pixabay.com

Разположението на остров Корсика е от голямо стратегическо значение, тъй като е поле на военни операции, които се водят между Италия и Франция от векове.

Официалното име или още прозвище на Корсика е „Островът на красотата“. Корсика се слави като най-разнообразния по ландшафт средиземноморски остров. Вътрешността му е покрита с високи планини, покрити от иглолистни, кестенови и дъбови гори. Има и големи участъци от сухи шубраци, а сред тях отделни зелени дъбове, коркови дъбове и ароматични храсти и растения като лавър, мащерка и дива мента. В северозападния район Балан се намира „Градината на Корсика“, където растат лимони, портокали, маслини (от които се произвежда зехтин), грозде и ядливи кактуси.

Красотата на остров Корсика
Снимка: pixabay.com

Лазурният френски бряг на север е на цели 170 км. Корсиканският език е по-близо до италианския, отколкото до френския и се говори от 65% от населението на острова. Затова указателните табели са написани на корсикански и на френски.

Корсика е наистина едно райско земно кътче, което предлага разнообразие от активности – разходки из исторически забележителности, природни и дори различни преходи и пешеходни маршрути.

Но това, което истински привлича туристите тук, са преди всичко природните красоти, които никак не са малко. Около една трета от острова е обхваната от Регионален природен парк „Корсика“, в който влиза и централният планински масив, който се спуска стръмно на север към скалистия полуостров Скандола и преминаващ в морски резерват. Средновековната цитадела на Бонифачо е разположена на стратегически варовиков нос на 70 м височина над морското равнище и плажовете. Този пристанищен град е близо до най-южната точка на Корсика и от него Сардиния, която е само на 12 км на юг, отвъд Протока на Бонифачо, се вижда с просто око. През острова преминава известният пешеходен туристически маршрут GR20 – най-голямото предизвикателство в системата на френските туристически пътеки на дълги разстояния Гран Рандоне. Той е и един от най-живописните. Наричат го Фра Ли Монти (Между планините) и е дълъг 180 км, като започва от една точка недалеч от Калви на северозапад и завършва на източния бряг, непосредствено на север от Порто Векио. Заради високите планини, през които минава (голяма част на повече от 2000 м надморска височина), маршрутът е отворен за туристи само между месеците юни и октомври и са нужни поне две седмици, за да бъде обходен целият. Ил дьо Боте е колкото привлекателен, толкова и предизвикващ човешките възможности.

Красотата на остров Корсика
Снимка: pixabay.com

Островът е просто приказен и всеки, който го е посетил остава с приятни впечатления и уникални спомени за цял живот. Подарете си почивка на този райски остров още сега и не забравяйте да се насладите максимално на това прекрасно място, което сякаш е от друга планета. Поемете на това пътешествие с цялата си душа и сърце и няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин