Красотата на природата – интересни скални феномени в България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Красотата на природата – интересни скални феномени в България
Автор: Елена Исаева

България е страна богата на множество интересни природни феномени, които привличат погледите на туристите постоянно със своята интересна форма, история и разбира се интересни легенди и митове свързани с даденото място.

Едни от най-интересните скални феномени, но разбира се не са единствените, в България са Каменната сватба и Каменните гъби. Те имат много интересни форми, които са дали и техните имена.

Красотата на природата – интересни скални феномени в България
Снимка: Елена Исаева

Каменната сватба или още Вкаменената сватба, както я наричат, е много интересен природен феномен, който се намира на около 5 километра от град Кърджали, близо до село Зимзелен. Местността е обявена за защитен обект през 1947 г.

Мястото е наистина много красиво, интересно и определено прилича на сватба. Цялата композиция представлява две основни фигури – младоженците, които са в центъра на ансамбъла от скали и около тях има по-малки такива – гостите.

Според учените геолози, формирането на природния феномен Каменната сватба е започнало още преди 40 милиона години, в следствие на подводна вулканична дейност, от който крайният резултат е бил образуването на скали, наречени риолитови туфи. На по-късен етап, след като тогава съществуващото море се е оттеглило, скалите се показали на повърхността и били изложени на различни природни условия, които са ги формирали в сегашния им облик – дъжд, вятър, слънце. Скалите имат различни цветове, което се дължи на разнообразния минерален състав на самите тях.

Не липсват и легенди за това толкова интересно и красиво място. Според най-разпространената местен момък се влюбил в една девойка от съседно село. Само сините ѝ светели, ала никой не виждал лицето ѝ. Бащата на момъкът отишъл в дома на девойката, за да я откупи с гърне шълно с жълтици. Вдигнала се голяма и пищна сватба. Изведнъж обаче духнал много силен вятър, отвял кърпата и открил прекрасното лице на булката. От красотата ѝ свекърът онемял и нечестиви мисли минали през главата му. Тогава се случило нещо наистина много страшно. Цялата сватба, с всички гости, в миг се вкаменила. Останал единствено младоженецът, вцепенен от силна мъка и ужас. Замолил се той на вятъра да вкамени и него. Молбата му била чута. И така до ден днешен стоят двамата влюбени и техните гости, вкаменени за вечни времена.

Красотата на природата – интересни скални феномени в България
Снимка: Елена Исаева

Каменните гъби са още един причудлив и много красив природен феномен, който се намира на около 1 километър от село Бели пласт, на самия път между градовете Хасково и Кърджали. Скалните образувания са изградени от скали, наречени риолитови туфи, които имат вулканичен произход и страшно много приличат на гъби, от където получават и своето наименование. Най-често срещания цвят на тези вкаменени гъби са розов, син и черен. Розовият се дължи на минерала клиноптилолит, а синият и черният на манганови конкреции в скалите. Скалите са високи от порядъка на 2 до 3 метра и са сякаш разположени сред каменна пустиня.

Цялата местност е обявена за природна забележителност на 13 май 1974 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин