Загадъчната красота на старинните градове в България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Загадъчната красота на старинните градове в България
Автор: Peika.bg

България е държава с дълга история и богато културно наследство, което включва и множество старинни градове. Тези градове излъчват особено усещане за минало време, което ги прави изключително привлекателни за туристите.

В тази статия ще разгледаме някои от най-красивите старинни градове в България.

Велико Търново - един от най-известните старинни градове в България. Той е важен град не само в наши дни от туристическа гледна точка, но и в миналото от историческа. Той е бил перлата в короната на българските владетели. А след като българите отхвърлят византийското иго през 1185, Търново става престолен град и остава столица на България до нашествието на османците в Европа.

Загадъчната красота на старинните градове в България

На мястото на градът, който днес познаваме е съществувало селище още по времето на късния Неолит.

По време на Античността в този район са живяли траките и дори е имало период, в който мястото е било част от Римската империя.

В края на V в. и началото на VІ в. на Царевец, на мястото на тракийското селище е изграден византийски, раннохристиянски град-крепост, който е имал каменни стени и кули по ръба на целия т.нар. скален венец. За това може да се съди от археологическите разкопки и намерените монети от времето на императорите Анастасий (491-518 г.) и Юстиниан (527-565 г.).

Загадъчната красота на старинните градове в България

 

Велико Търново е сред най-красивите и най-посещавани градове в България. Той има богата история, култура, множество музеи, забележителности и фестивали, които представляват интерес не само за българските туристи, но и за чуждестранните такива.

Пловдив - един от най-старите градове в Европа, който е бил населен от над 8 000 години. В града може да се видят много красиви крепости, крепостни стени, римски театри, музеи и множество други забележителности.

Загадъчната красота на старинните градове в България

Главната улица е осеяна с много магазини, улични артисти и музиканти, цветни лехи и прекрасни места за отдих. Там можете да опитате някои от вкусните пловдивски лакомства като: тракийски катми, сладолед, гофрети, пуканки и понички, банички, сандвичи и много други. След като похапнете можете да се порадвате на красивите водни каскади и фонтани.

Загадъчната красота на старинните градове в България

В старият град може да посетите възрожденските музейни къщи, галерии, археологически комплекс "Небет тепе" на едноименния хълм. Точно там можете да си направите незабравими кадри с гледка към Пловдив. След това може да разгледате експозициите на Етнографския и Историческия музей и Градската художествена галерия. Не пропускайте да посетите спектакъл на Античния театър, както и да се разходите по Улицата на занаятите.

Младежкият хълм, хълмът на Освободителите и Данов хълм са прекрасни места за разходка по всяко време на годината. Те са изпълнени с много зеленина и приятни места за отмора.

Несебър - градът е особено очарователен без тълпите от туристи и вечно жужащите кафенета и ресторанти.

Вятърната мелница е сред най-разпознаваемите символи на Несебър. Край нея има много пейки, на които можете да поседнете и да се насладите на морето.

В стария Несебър можете да се полюбувате на автентични къщи от 18-ти век. В миналото първият етаж, направен от камък, се е използвал за подслон на добитъка и съхраняване на пшеница и вино. Вторият етаж е построен от дърво и е предвиден за семейството. Разходете се между запазените постройки, които на места са толкова близко едни до други, че сякаш си нашепват мистични тайни.

Древните църкви са основната причина за включването на Несебър в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Те датират от различни векове. Църквата „Светата Богородица Елеуса“ например е от 5-ти век и е сред най-старите. Разположена е на морския бряг. Най-фотографираните места в града са останките от църквата „Света София“, наричана още "Старата Митрополия".

Загадъчната красота на старинните градове в България

Изключително красиви са и църквите: "Св. Архангели Михаил и Гавраил" (13 век), "Св. Параскева", „Исус Христос Пантократор“ от 14 век.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин