Крепост Фармакида - Приморско с нова находка - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепост Фармакида - Приморско с нова находка
Автор: Peika.bg
Крепост Фармакида - Приморско с нова находка

Напълно неизвестна до този момент тракийска крепост е била открита от археологът на Националния исторически музей д-р Иван Христов в джунглата на Ропотамо в близост до гр.Приморско.

Непознатата крепост заема площ от около три декара и е разположена на хълм над един от завоите на река Ропотамо. Хълмът е заобиколен от стръмни урви, които са били естествената защита на укреплението. Към него се влиза само по тясна пътека, защитена от мощна кула.

Крепостта се явява античен предшественик на гр.Приморско и вече е обект на археологически разкопки. Резултатите от тях до този момент са разкрили част от крепостната стена, жилища, покрити с керемиди и каменен кръг в чиито център са намерени странни тракийски керамични урни, украсени с релефи на бичи глави. Открити са и сребърни монети на съседна Аполония и на Маронея – античен град държава на Мраморно море.

Интересен факт е, че името на крепостта се е запазило до наши дни. В стари карти на Горското стопанство д-р Иван Христов е открил, че крепостта се е наричала Фармакида. В превод от старогръцки името означава „Лечител“ или „Лечителка“. Известно е, че култът към лечебни божества и светии е бил много силен по Южното Черноморие. В Созопол Аполон е бил тачен като Иятрос, т.е. лекар. Света Анастасия носи името Фармаколития, т.е. Лечителка наикони в Поморие, Бургас и Созопол. Още не е известно кое точно божество е дало името на предшественика на Приморско.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин