Дуранкулак или къде се е зародила човешката цивилизация - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дуранкулак или къде се е зародила човешката цивилизация
Автор: Мария Ангелова

Когато започват археологически разкопки на Големия остров в Дуранкулашкото езеро през 1975 г., островът е с над 4 метра по-висок от сега. Причината е проста: едно над друго в продължение на хиляди години тук са съществували селища на различни култури, които малко по малко са разкопани и проучени от археолозите. Оказва се, че на Големия остров е съществувала една от най-древните цивилизации, а постройките са най-старата каменна архитектура в Континентална Европа.

Откритията

На острова (известен и с по-романтичното име Езерния град) са разкрити осем пласта строежи от различни епохи. Тук се намира и най-големият и най-добре проученият в света праисторически некропол – 1024 гроба, разкрити на отсрещния бряг на острова. Има табели и информация, които ще ви разкажат за културата Варна, културата Сава, културата Хаманджия и други интересни хора от миналото, за които може и да не сте чували. Има и информационен център.

29808

29810

29803

29811

Средновековните жилища

В наши дни разходка по дървено мостче и няколко дървени стъпала нагоре ще ви отведат до Езерния град. Това, което ще видите, са основите на част от средновековните жилища, като ще минете там, където се е простирала една от главните улици на града. Открити са над 240 постройки, някои от които с кръгла форма, вероятно юрти.

29802

29804

Храмът на Кибела

След като се качите на острова, тръгнете леко вдясно към склона, за да видите мястото, на което е открит храм, посветен на богинята Кибела. Изграден е в карстова пещера по време на траките. Вътре в пещерата са изсечени култова площадка, кладенец за обредно къпане и ниши за даровете, които задължително били оставяни на Кибела. В момента се обмислят варианти за съхраняване и експониране на храма (лято 2014 – с керемиден покрив, частично залят от водите на езерото).

29806

Екопътека Дуранкулашко езеро

Самото Дуранкулашко езеро е защитена местност. Около него има екопътека, която обикаля част от бреговете му. Освен до Езерния град, тя ще ви доведе до наблюдателна вишка, от която можете да се запознаете със защитената местност, растенията, животните. Тук се срещат 260 редки или защитени растения и животни. През зимата тук се струпват много гъски, включително почти цялата световна популация на червеногушата гъска. За допълнителна информация или водач, можете да попитате в Зеления образователен център в Шабла.

29801

29805

29809

Полезна информация: За да стигнете до Дуранкулашкото езеро, тръгвате по крайбрежния път в посока Румъния, следвате табелите. Отбивка вдясно ще ви отведе до езерото, има малък паркинг. През летния сезон на 2014 г. посетителският център работеше от сряда до неделя от 10 до 18 часа. Очаква се информация за сезон 2015.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Диана, 03.07.2019 | 09:27
За съжаление камъните при възстановката са слепвани с цимент - безумна глупост! Липсва всякаква поддръжка на терена и нула стопанисване. Не знам каква работа е свършена назад във времето по разкопките, но нищо в момента на може да трогне посетителите, нито да даде някаква визуална информация и емоционално преживяване. А мястото е уникално и има своята красота.
Stefan Stefanov, 12.11.2014 | 05:03
Култура Хаманджия-Дуранкулак или само Хаманджия (на румънски: Cultura Hamangia) е археологична култура на уседнали земеделски племена от късната новокаменна епоха. Най-древната ѝ фаза е Блатница (Дуранкулак) установена в проучванията на Дуранкулашкото езеро. Неин създател e първото културно уседнало земеделско население в Европа, изградило първите каменни строежи на континента и създало първите в света предмети от технологично обработено, несамородно злато, неголям брой от които са открити в района на Дуранкулак. Културата е разпространена през 5500 - 4500 години пр.н.е Е, ТОЛКОВА ЛИ БЕШЕ ТРУДНО ДА ВКЛЮЧИТЕ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ, ВМЕСТО ГЛУПОСТИТЕ ЗА " 260 защитени редки видове растения и животни" и вишки и пътеки.... ТЪПАЦИ!!!
Абонирайте се за нашия бюлетин