Зелен център Шабла – тръпката да откриваш - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зелен център Шабла – тръпката да откриваш
Автор: Мария Ангелова

Шабла се намира на ръба на България (нос Шабла е най-източната точка на страната). Тук, където свършва сушата и започва морето, където небето се отразява във водите на Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а морските вълни се разбиват в скалите на Тюленово. Където прелитат птиците по пътя си към топлите страни. Където са открити едни от най-древните каменни градежи в света.

Толкова много има за изследване, че човек има нужда от водач и разказвач, може би от бинокъл или колело. Добро начало е Зеленият образователен център в Шабла – първа спирка на едно вълнуващо откривателско пътешествие.

Какво можете да правите около Шабла?

Защитени зони“ не е нищо повече от абстрактни думи, докато не обиколите езерата и не видите със собствените си очи редките видове и техния живот. Местен водач от Зеления образователен център ще ви разходи и обясни всичко, което искате да знаете. Ще можете да различавате доскоро непознати растения и животни, ще научите тайните на Езерния град на големия остров на Дуранкулашкото езеро, легендите около Шабленската Тузла, фара на Шабла и крепостта Кария, ще чуете мистериозни легенди за морски пирати край Тюленово. Възможните маршрути са четири и обиколката на всеки трае между 2 и 4 часа.

Децата могат да участват и в екоучилища, организират се и специализирани турове (за орнитолози например).

Какво ще откриете в Зеления образователен център в Шабла?

В центъра ви очаква експозиция с част от находките от региона, филм за растенията и животните около Шабла, както и четири камери, които предават в реално време картина от езерата. Оттук можете да наемете велосипед, бинокли, тръби за наблюдение, спални чували, палатки, чанти за пикник. Както и да получите полезна информация.

Паркът

Около сградата има свеж парк с езерце, в което плуват патици. В няколко алпинеума са засадени характерни за региона растения.

Полезна информация: Зеленият център се намира в центъра на Шабла. Вход: 3 лв., за ученици – 1,50 лв. Работно време през юли и август: понеделник – петък от 9 до 19 часа, събота от 10 до 19 часа (с почивка от 13 до 14 часа), неделя - почивен ден. От септември до юни – понеделник – петък от 9 до 17:30 часа (с почивка от 12 до 13 часа), събота от 10 до 16 часа, неделя – почивен ден. Тел. 05743/ 4200. Още информация тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин