Крепостта при прохода Траянови врата - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепостта при прохода Траянови врата
Автор: Мария Ангелова

Колко пъти сте виждали табелата за Траянови врата на магистрала Тракия и сте я подминавали с идеята, че ще се отбиете “някой друг път”?

За крепостта

Смята се, че в древността крепостта при прохода Траянови врата е носила името Стенос.

Откритите при разкопките находки сочат, че е съществувала от края на 4-ти до края на 6-и век и е била военен гарнизон с около 100 души, които са охранявали прохода. Имала е две островърхи кули от северната страна, и една триъгълна от южната. Въпреки, че е превзета и разрушена през 6-и век, върху развалините на крепостта са живели българи още осем века.

38281

През август 2015 г. крепостта е реновирана и можете да се разходите сред останките, да надникнете в кулите и да видите макет на укреплението. В крепостта е имало и таен подземен тунел, който е стигал чак до реката. Днес от него са запазени само 3 м, но можете да надникнете във входа му.

38287  38279

Умален модел на крепостта

Находките от крепостта се съхраняват в музея в Ихтиман.

Битката при Траянови врата

При Траянови врата се е състояла една от най-значителните военни битки в историята на България, завършила с победа на българите над византийците. Тук през 986 г. цар Самуил разгромява войската на византийския император Василий II, като организира засада в прохода. След тази победа за няколко години България става първа военна и политическа сила в района.

Полезна информация: За да стигнете до крепостта при прохода Траянови врата, карате по магистрала Тракия. На 45-и километър има отбивка за Костенец и Мухово, в посока Бургас има и табела за Траянови врата. Излизате от магистралата и следвате табелите за крепостта (минава се през село Мирово), която се намира на 10 км. Работно време: всеки ден от 9 до 17:30 часа. Билет: 3 лв. За деца, пенсионери и хора в неравностойно положение - 1 лв. Учащи - 2 лв. Тел. 0878 423 378 (Елена Танчева) и 0889 832 754 (Емануил Гавелски).  

38284

38283

38282

38285

38286

Снимки: Мария Ангелова/Peika.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин