Кукерски фестивали 2013 - къде какво да видим - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кукерски фестивали 2013 - къде какво да видим
Автор: Peika.bg

Твърде много козя козина, оглушителна дандания, тук-там запалени огньове и търкалящи се по земята мечки – горе-долу това включват кукерските фестивали из цяла България. В западните части на страната обикновено можете да видите косматите гонители на злото между Коледа и Нова година, а в централните и източните части – на Сирни Заговезни. Вижте къде и кога можете да се включите в шеметните празненства през 2013 г.

Благоевград (1 януари 2013 г.)

В Благоевград традиционно на Васильовден (1 януари) кукери гонят злите сили на площад Македония. Тук кукерите се наричат още бабугери.

Симитли (1 януари 2013 г.)

Фестивалът на кукерските и маскарадните игри в град Симитли също е международен и събира хиляди кукери на местния стадион.

Разлог (1 януари 2013 г.)

В Разлог новата година се посреща с традиционния кукерски карнавал „Старчевата”. В Разлог имат своя уникална дума за кукерите – те се наричат „чауши”. Над 1000 души се преобразяват в чауши всяка година. Костюмите им се отличават с висока конусовидна шапка и с окачени на кръста тежки чанове. Новогодишната традиция на Разлог повелява във всеки дом да има капама.

Село Лесново, София (6 януари 2013 г.)

По вековна традиция в дните около Ивановден кукери правят карнавално шествие по улиците на софийското село Лесново. Сред древните ритуали, които се изпълняват, са преборване на мечка и на камила, като символ на мъжеството на младите лесновчани. Камилата е символ на злото, въпреки че легендите говорят, че селото е основано точно от камилари преди векове. Местните кукери се наричат "деведжии", което в превод от турски означава "камилари". Празникът започва в 11 часа на централния площад.

Перник (1-3 февруари 2013 г.)

Сурва - международният фестивал на маскарадните игри е най-големият кукерски фестивал в България. На него участват не само десетки български групи, но има и гости от чужбина. 

Раковски (8-9 февруари 2013 г.)

Международният фестивал на кукерски и маскарадни игри „Кукове-Раковски” се провежда в петък и събота преди Сирни Заговезни по Католическия календар. Това е вторият по големина кукерски фестивал в България след този в Перник.

Широка лъка (3 март 2013 г.)

Под звъна на стотици хлопки и чанове маскирани като кукери мъже обикалят Широка лъка на Сирни заговезни, изпълнявайки древни ритуали, които символизират пробуждането на природата и прогонване на злото. Тук кукерската традиция се нарича Песпонеделник.

Троян (17 март 2013 г.)

В Троян на Сирни Заговезни се пали голям огън за прогонване на злото, чиито пламъци млади и стари прескачат за здраве. С пепелта от огъня децата, по стар обичай, "очернят" лицата на по-възрастните, също за здраве. По традиция на празника, познат и като Поклади, децата се маскират и ходят по къщите да плашат злите сили, за което по-възрастните им дават лакомства.

Добрич (17 март 2013 г.)

Кукерски групи се включват във фолклорния празник Сирни заговезни - Ден за прошка в Стария Добрич. Събитието пресъздава кукерски игри, хамкане на халва, хвърляне на стрели, прескачане на огън.

Село Българово, Бургас (17 март 2013 г.)

И тук кукери се събират на Сирни Заговезни. С 5-килограмови чанове те гонят зимата и злите сили. По стар обичай участниците правят и обредно заораване в центъра на местния площад.

Ивайловград (16 март 2013 г.)

В ивайловградския квартал Лъджа облечени като кукери мъже наричат за здраве също на Кукеровден. На този ден малки и големи се завръщат в родните си домове, за да си поискат прошка и да се впуснат в ритъма на танца. Вижте и галерия от Кукеровден 2013 г.

Стара Загора (10 март 2013 г.)

От няколко години в Стара Загора ежегодно се провежда Фестивал на маскарадните игри навръх Сирни Заговезни. Стотици кукери изпълняват традиционни танци и наричания за здраве и берекет.

Ямбол (26 февруари - 2 март 2013 г.)

Кукерският фестивал в Ямбол се нарича Кукерландия и събира всяка година многобройни състави от цялата страна.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин