Купите на Мърфи – невероятен геоложки обект - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Купите на Мърфи – невероятен геоложки обект
Автор: Peika.bg
Купите на Мърфи – невероятен геоложки обект
Снимка: Chris Fithall

През 1889 г. семейство Мърфи се сдобива със земя между Стрийки Бей и Порт Кени на полуостров Ейри в Южна Австралия. В имота се намират група древни розови гранити, които имат много необичайна форма. Според легендата, известен земеделски експерт е пътувал край фермата на Мърфи и е видял скалите отдалеч, но не е разбрал какво точно представляват и е решил, че са купи със сено. Той е отбелязал, че собственикът на земята трябва много да се е измъчил, за да направи такива големи купи. Това е дало името на скалите – Купите на Мърфи.

Купите на Мърфи са феномен, наричан от геолозите инселберг - изолирани каменни блокове, които се издигат от полегат склон. Те се формират, когато твърда скала, върху която има от слой мека скала, бъде подхваната от ерозията. По-малко устойчивият външен пласт ерозира с времето и накрая остава по-устойчивия пласт скала, което образува причудливи форми.

35616

Процесът, който е формирал Купите на Мърфи, е започнал преди около 1500 милиона години, когато врящата магма е запълнила пукнатините в земята и когато е изстинала, се е превърнала в гранитна плоча. Сегашните форми в Купите на Мърфи са се формирали преди 100 хиляди години и по-голямата част са били заровени в земята, а останалата отгоре скала е била подложена на ерозия. Купите ерозират и до ден-днешен. 

35617

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин