Прекестулен – поглед от покрива на Норвегия - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Прекестулен – поглед от покрива на Норвегия
Автор: Peika.bg
Прекестулен – поглед от покрива на Норвегия
Снимка: Maik Meid

Ако искате да видите една невероятна скандинавска гледка, която няма да забравите никога, имаме подходящата идея за вас. Ако искате да се почувствате като викингски герой, зареял поглед над зелени гори и фиорди, предложението пак е същото и атмосферата е подобаваща.

Pulpit Rock (Амвона), позната и под името Прекестулен, е много висока и изключително стръмна скала в Норвегия. Туристите трябва да се изкачват над 3 километра, за да стигнат до върха на 604 метра височина, но това не спира около 200 хиляди души да посещават мястото всяка година.

До обекта се стига по път RV13 или с ферибот от Тау, но може с кола по RV13 през Санднес и с ферибот от Лувик до Оанес. Най-близкият град до скалата е Ставангер на 25 километра, а Амвона е само на час с ферибот или кола от града.

33672

След това започва истинското изпитание, защото пътят до върха на Прекестулен и обратно е около 3 километра, но е толкова труден и стръмен на места, че това означава към 3-4 часов преход. Властите не препоръчват това да се случва през зимата и пролетта, заради снега и посочват, че най-доброто време за изкачването е от средата на юни до средата на август, когато и видимостта от скалата е най-добра.

33671

По отношение на Прекестулен има няколко любопитни подробности. Първата е, че старата пътека догоре е била много тясна, което е предизвиквало задръствания по маршрута. Заради това норвежките власти започнаха подобрения по пътя, които завършхиа през 2014 г., и улесниха достъпа до скалата.

33676

Друго интересно е, че на Прекестулен няма никакви мрежи или други обезопасителни елементи и въпреки това случайни инциденти не е имало. За това пък е имало умишлено двойно самоубийство през 2000 г.

Третият факт за скалата е за любителите на телевизионни сериали – именно със сцена от Прекестулен завършва последната сцена от последния епизод на втория сезон на Викинги (Vikings).

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин