Кюнту Капю - споменът от една величествена крепост - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кюнту Капю - споменът от една величествена крепост
Автор: Peika.bg
Кюнту Капю - споменът от една величествена крепост
Снимка: insiderguide.me

Знаете ли какво е Кюнту Капю? Ако не, сме ви приготвили една бърза обиколка на този паметник на културата в Русе!

Кюнту Капю е крепостната порта, намира се в непосредствена близост до храма „Света Петка“. Буквално преведено името значи "Вратата с тръбата". Тя е една от петте порти на османската крепост Русчук. Край нея е минавал тръбопровод – част от водоснабдителната мрежа на града тогава, откъдето иде и името ѝ. Този тръбопровод е отвеждал вода до чешма в тогавашното Свети Георгиевско училище (сегашното ОУ „Ангел Кънчев“). Самата чешма е единствената запазена от 18-ти век в Русе. Смята се, че по същия начин, обковани с желязо, са изглеждали и българските средновековни порти.

Историята показва, че след Освобождението на страната ни, всички крепости в Княжество България е трябвало да бъдат съборени по силата на Берлинския мирен договор от 1878 година. Русчушката крепост е изцяло разрушена с едно малко изключение - Портата.

Кюнту Капю - споменът от една величествена крепост
Снимка: insiderguide.me

Някога крепостта се е спускала до Дунава в едната посока, в другата е стигала до жп гарата в близост. По-надолу стените са се срещали, за да очертаят границите на тогавашния град Русчук. Кварталът е бил нов по време на нейното разрушаване и за построяването му са използвани каменните блокове от съборената крепост!

Кюнту Капю - споменът от една величествена крепост
Снимка: insiderguide.me

Ако искате да опознаете Русе и да научите още интереси факти за миналото и настоящето на града, можете да посетите Ruse Summer Free Tour!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин