С каяк из дунавските острови край Русе - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
С каяк из дунавските острови край Русе
Автор: Peika.bg

Трудно могат да се открият високи, панорамни места по българския дунавски бряг, откъдето да се обозре цялата ширина на реката, с всичките ѝ разливи, пясъчни коси и острови.

Такива има при Никопол, Батин и Тутракан например. Но най-пълно този простор може да се изживее с каяк по самата река. Тази огромна водна шир си има свой климат, свой мирис и очарование.

Островите край Русе

Неизброими са островите по реката, възникнали от естествени пясъчни наноси или от затлачени потънали кораби. Край Русе те са около 10, обособени в 4 по-големи островни групи – Батин, Люляка, Алеко и Мишка. Достъпни са с туристически каяци, с рибарски лодки, яхти или малки корабчета. Както и със сал (какъвто има в Тутракан). Островите са идеално място за гнездене на водолюбиви птици – бяла и сива чапла, корморани, морски орел и др. През лятото, когато нивото на Дунав спадне, изплуват и самите пясъчни наноси, от които острoвите са създадени, ширват се километрични плажове от фин пясък – неповторимо! Следващата година тези своеобразни дюни са на друго място – местят се и пътуват, както по една истински жива река.

40415

Приключение с каяк и с кауза

Дунав обаче носи не само пясък. Носи и тиня, и отпадъци. Тинята е природен продукт, тя се утаява, но отпадъците засядат по островите. Когато нивото на водата се вдигне, пластмасови бутилки, парчета стиропор и какво ли още не се натрупват по островите. Докато не дойде някой да ги махне.

Ето какво предприе русенското туристическо дружество „Приста“. В поредица от водни походи с каяци и моторни лодки, доброволци чистят, извозват, но и плават, стават част от неповторимия пейзаж на голямата река и в крайна сметка създават цяло приключение. Събраните отпадъци биват извозвани и предавани за рециклиране, а много от участниците гребат с каяк за първи път.

40417

Полезна информация: Тръгнете ли към Русе, свържете се с ТД „Приста". Може да участвате в някое от Дунавските почиствания, водни походи, инетересни беседи с експерти или просто да получите информация за маршрутите в региона, както и възможност да наемете водач, каяк, жилетка, гребло или друга екипировка. За контакти сайтът на ТД Приста тук и фейсбук страницата на инициативата тук.  

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в Българаия през 2016 г.".

Вижте още снимки от приключението с каяци из дунавските острови край Русе:

40410

40412

40414

40411

40409

40416

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин