Три по-различни музея, които да посетите в Русе - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Три по-различни музея, които да посетите в Русе

За да разберете настоящето на Русе, надникнете в миналото му, опознайте природата му и преоткрийте музеите – не само като зали с витрини, а като места, където експонатите са като живи, а дворовете се превръщат в сцени.

Повече от стандартно преживяване предлагат три музея в Русе.

Музей „Баба Тонка”

38259

Музей „Баба Тонка” е ключов за разбирането на Българското Възраждане и ролята на Русе в процесите на национално съзряване. Реализацията му представя приноса на семейство Обретенови и Баба Тонка в движението за самостоятелна църква, просвета и революционна борба.

Музеят се помещава в сграда, строена в периода 1907-1908 г., и все още пази духа на българина през Възраждането. През 30-те години на 20-и век в нея домакинът Никола Обретенов, който е един от активните участници в борбата, посреща множество гости от Русе и страната. Днес сградата е напълно ремонтирана и укрепена. Експозицията е изложена в обновени помещения с интерактивни табла и монитори.

Освен за Баба Тонка и семейство Обретенови в музея ще научите за четите на Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, за Русенския революционен комитет, Априлското въстание и Ботевата чета от 1876 г. Ще имате възможност да посетите автентична градска гостна стая, обзаведена с мебелите на семейството и на войводата Панайот Хитов.

38257

В приземния етаж пък е поместена възстановка на интериора на „Русчушкия затвор”.

38265

На първия етаж на музея, посетителите пък имат възможност да научат повече за приноса на местните хора в организацията на Априлското въстание и участието им в Руско-турска война от 1877-1878 г. 

*

Регионален исторически музей и Лапидарум

38268

Близо до обновения площад „Батенберг“ в Русе се намира Регионалният исторически музей, съхранил над 130 000 паметника на културата. Сградата му е едно от забележителните архитектурни творения на дунавския град, построена през 1882 г. за Окръжно управление от арх. Фридрих Грюнангер, който по-късно преустройва софийския конак за царски дворец.

Регионалният исторически музей в Русе представя 7 експозиции, от които 3 на открито - римската крепост Сексагинта Приста, Ивановските скални църкви и Средновековният град Червен. Единствен по рода си в България е и късноримският кавалерийски шлем.

Във времето на праисторическия човек, населявал земята край Русе, пренася изложбата „Ловци на мамути и земеделци“. Керамични оръжия, различни идоли, накити и амулети разказват за материалната култура на древните земеделци.

Тук може да се види и прочутото Боровско съкровище - изключителен паметник на културата на траките от IV в. пр. Хр.

38266

От една година музеят разполага и с лапидариум, в който са експонирани каменни надписи, събирани в последните сто години (лапидариум – място, където са изложени камъни с археологическо значение). Сред тях са надгробни паметници от римския период, колони, посветителни надписи на богинята Диана, надгробен каменен медальон от османския период, посветен на жертвите в Руско-турската освободителна война.

38264

В лапидариума е изграден и амфитеатър, който предоставя естествен декор за театрални представления и концерти.

*

Екомузей

38261

Една неповторима разходка из дивия свят край река Дунав предлага Екомузеят в Русе, който отвори врати през 2014 г. Той е на четири нива и чрез модерни методи представя съвместния живот на растенията, животните и хората.

В подземното му ниво е разположен най-големият аквариум за сладководни риби в България. Той е разделен на 7 басейна, а вместимостта му е 65 тона.

38267

Качвайки се на по-горните етажи, се пренасяте в автентични живописни кътчета насред гората. Срещате се с космат мамут, съвсем като истински – с реални размери, с козина и големи очи. Попадате в зимна сцена, заобиколени от диви прасета, насред разгорещена свада между диви котки или във влажните зони на Дунава. Минавате покрай елени и се изкушавате да влезете в специално укритие за наблюдение на животни. Поглеждате през бинокъла и научавате повече за тях от филма, който се прожектира.

38269

Поглед встрани и ново приключение – възстановка на пещерата „Орлова чука“, висока 3,5 м и дълга 10 метра. В нея се чуват автентични звуци и тече видеоразказ за обичайните й обитатели-прилепите.

От няколко дни в музея има и препариран морски орел. Инсталацията обогати зала „Блатна екосистема“ и представя защитената птица в полет с уловена птица - малък гмурец.

38262

*

Кампанията "Месец на Русе" се реализира по инициатива на Община Русе и Общинска фондация "Русе-град на свободния дух", със съдействието на "Булмаркет ДМ" ООД-Русе.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин