Русе за Европейски град на спорта за 2016 г. - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Русе за Европейски град на спорта за 2016 г.

Девизът на града е „Русе – град на свободния дух“.

Многобройните културни и спортни прояви определят европейското лице на града. С новата зала „Булстрад Арена“ Русе ще бъде домакин на нови спортни и културни прояви. Спортна база, традиции, възможности за практикуване на спорт и постигане на високо спортно майсторство са предимства, донесли успех при кандидатурата на Русе за Европейски град на спорта 2016.

Голямото богатство на града са хората, заредени със спортния дух на победители. В клубове в Русе спортуват около 20 000 души от различни възрастови групи, а 13% от цялото население спортува активно.

Шампионите на Русе

Град Русе развива приоритетни олимпийски спортове, създава елитни спортисти, които през годините са допринесли за спортната слава на града. В този аспект има изградени традиции в спортове като баскетбол, волейбол, лека атлетика, футбол, бокс, борба, кану-каяк, художествена гимнастика, спортна гимнастика и бадминтон. Отборът по баскетбол – жени „Дунав“ е двукратен шампион в Националната баскетболна лига за 2014 и 2015 г. Клубът по бокс „Русе“ е отборен републикански шампион, като състезателите Светлана Каменова, Севда Асенова и Петър Йорданов са републикански шампиони, а Стойка Петрова е и европейски шампион. Силвия Митева е световен шампион по художествена гимнастика. Клуб „Бадминтон – Русе“ е отборен европейски шампион. Градът се гордее и с републиканските си шампиони по лека атлетика Милка Михайлова, Михаела Петкова и Иво Стоянов.

Децата и спортът

Около 2/3 от всички деца се занимават активно със спорт като допълнително занимание - ежедневни спортни дейности, разходки. В спортни школи тренират около 1/3 от учениците. Русе е един от градовете, в които има Ученическа спортна школа. Над 500 млади спортисти се обучават по пет вида спорт: волейбол, лека атлетика, спортна, гимнастика, спортно ориентиране и тенис на маса.

Спортното училище „Майор Атанас Узунов“ има 45-годишна история и до днес е едно от най-добрите спортни училища в страната. Негови възпитаници са Таню Киряков с 2 олимпийски медала, Христо Марков и Валентин Йорданов, също с олимпийски медали. През годините в него са се обучавали 24 европейски и 15 световни шампиони.

Възрастните и спортът

119 спортни клуба, осъществяват активно дейността си на територията на общината. Клубовете развиват следните видове спорт: акробатика, гимнастика, бойни изкуства, бокс, борба, спортна й ловна стрелба, плуване, кану, кану -- каяк, спортни танци, колоездене, езда, футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, водна топка, тенис, тенис на маса, фехтовка, шахмат и др.

Ако искате да спортувате в Русе, имате на разположение спортни зали, стадиони, футболни игрища, гребни бази, тенис кортове, плувни басейни, лекоатлетически писти и др. В община Русе активно се занимават със спорт около 22 000 души на възраст над 18 г.

Приоритет на Общината е ангажиране на по-голям брой спортуващи, чрез увеличаване броя на състезанията и турнирите за хора с увреждания, ветерани спортисти, деца, деца лишени от родителски грижи и любители. Ежегодни са спортните прояви и за хора в неравностойно положение и хора с увреждания. Община Русе е партньор за провеждане на Великденски турнир за деца лишени от родителски грижи „Заедно“, Зонален турнир за деца лишени от родителски грижи, Спортно състезание за деца с интелектуални и физически увреждания.

Спортният календар на Община Русе за 2015 г. включва - 12 международни турнира, 24 национални първенства, 13 ученически олимпиади, 7 любителски прояви. През 2016 година активно ще се работи за увеличаването броя на масовите спортни събития, които ще организира Община Русе в партньорство със спортните клубове.

*

Кампанията "Месец на Русе" се реализира по инициатива на Община Русе и Общинска фондация "Русе-град на свободния дух", със съдействието на "Булмаркет ДМ" ООД-Русе.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин