Музей на дунавския риболов и лодкостроене в Тутракан - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на дунавския риболов и лодкостроене в Тутракан
Автор: Мария Ангелова

Рибарските истории са си все същите, където и да отидете – цветисти, подробни, но не особено убедителни. Има едно място обаче, където историята за близо 5-метрова, 393-килограмова моруна е подплатена с доказателство. Уловът и до днес се помни, а фотографията, запечатала щастливия рибар, се пази в Музея на дунавския риболов в Тутракан.

През своето хилядолетно съществуване жителите на Тутракан са свързани неизменно с риболова, с плетенето на рибарски мрежи и с лодкарските си работилници. В началото на миналия век Тутракан има над 5000 рибари (което би се равнявало на половината от днешното му население), а на рибарския пристан са били закотвени над 1000 лодки. Къщите от Рибарската махала на града са запазени и до днес и са превърнати в архитектурен ансамбъл, в който можете да почувствате атмосферата на миналото.

Какво има в музея

Етнографски музей “Дунавски риболов и лодкостроене” е единствен по рода си в държавите, през които протича Дунав. Разходката ви в музея ще премине през седем зали и ще ви срещне с праисторически въдици, с различни рибарски мрежи и такъми, както и с обзавеждането на типичната къща на рибаря. Можете да гледате филм за съвременния риболов, да чуете и разказа на стария рибар. Пътуването ви в света на риболова и лодкостроенето е озвучено и с романтиката на дунавските вълни, с нежните напеви на птиците, ударите на кльонка...

Място е отделено и на строенето на лодки, което се развива в този край още от римско време. В началото на ХХ век в Тутракан съществуват 10 лодкарски работилници, които изнасят своята продукция в Европа, а майсторът Петър Чориков конструира нов модел рибарска лодка, получила названието „Тутраканка”, която и до днес може да се види по Дунав.

Какво още: След като посетите музея, непременно вижте и Северната крепостна стена на античния кастел Трансмариска, която е в красивия Дунавски парк. Можете и да наемете лодка и да се разходите из Дунав – например из тутраканските острови.. В защитена местност ”Калимок-Бръшлен” се срещат многобройни редки растителни и животински видове.

Полезна информация: Музеят на дунавския риболов и лодкостроене се намира на ул. „Трансмариска” 5. Работно време от април до септември: 8-17 часа (почивка от 12 до 13 часа), събота и неделя 9-16 часа. Работно време от октомври до март: 8-17 часа, събота и неделя приема групи, но с предварителна заявка на тел. 0866 60352 или 0866 61345. Входна такса: 2 лв., за ученици и пенсионери – 1 лв.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин