Ладожкото езеро - най-голямото в Европа - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ладожкото езеро - най-голямото в Европа
Автор: Елена Исаева

Русия е една необятна страна, в която разстоянията са невъобразимо големи именно за това и тя е дом на някои от най-големите градове и езера в света.

 

Ладожкото езеро се намира в Европейската част на Русия и е най-голямото езеро в цяла Европа. Има площ от цели 18 300 кв. км., а в Русия е трето по големина след Каспийско море и езерото Байкал. Разбира се, поради големите си размери, Ладожкото езеро много напомня на море, но не трябва да забравяме, че не е.

Ладожкото езеро - най-голямото в Европа
Снимка: pixabay.com

Неговите размери са наистина много внушителни. Смята се, че се е образувало преди около 10 хиляди години, което горе долу съвшада с последния ледников период.

Освен, че езерото е много впечатляващо със своите размери, то шокира и със своята дълбочина, която на места достига до 230 метра. Дължината на бреговата линия на Ладожкото езеро е 1570 км. Най-кристалните води на езерото се намират в северната му част. Ладожкото езеро е главният водоем в европейската система от големи езера, която включва езерата Саймаа (във Финландия), Онежко и Илмен (в Русия). Водите от тази система се оттичат чрез най-пълноводната къса река на континента Нева (74 km) във Финския залив на Балтийско море. Освен това Ладожкото езеро е и основният воден източник на град Санкт Петербург.

Ладожкото езеро - най-голямото в Европа
Снимка: pixabay.com

 

На територията на Ладожкото езеро има няколко много интересни и красиви острова. На един от тях, който се казва Ваалам се намира едноименния Вааламски манастир, който се смята, че е основан още през 14 век. През 1611 г. е бил изоставен заради многобройните нападения от шведите. Манастирът е възстановен през 1715 г. с указ на Петър I.

Флората и фауната в Ладожкото езеро са уникални. Има над 538 вида растения и 44 вида бозайници, като една част от тях са включени в Червената книга. Уникалността му спрямо животинския свят, идва от това, че тук могат да се видят дори тюлени, като такива има само в още две други езера в света – Саймаа и Байкал.

Когато се разрази много силна буря в района, вълните в езерото могат да достигнат до височина от цели 6 метра. Друго уникално нещо за него е, че както казахме от него излиза само една река – Нева, но се вливат цели 35.

Ладожкото езеро - най-голямото в Европа
Снимка: pixabay.com

 

По време на Втората световна война се оказва, че Ладожкото езеро е единствената връзка на Ленинград, който е под обсада, с останалата част от страната.

Ладожкото езеро определено е място, което си заслужава да бъде посетено. То е един уникален естествен водоем, който е съхранил интересни растения и животни. За съжаление и тука намесата на човека е осезаема, макар, че еколозите казват, че в последните десетилетия се наблюдава подобряване на чистотата на водите и на въздуха в района.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин