Лампите в пловдивския арт квартал Капана известяват за всяко новородено - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лампите в пловдивския арт квартал Капана известяват за всяко новородено
Автор: Peika.bg
Лампите в пловдивския арт квартал Капана известяват за всяко новородено

Лампите в пловдивския арт квартал Капана отново известяват за всяко новородено в града.  Уличното осветление е свързано с четирите най-големи родилни домове в Пловдив и сега, когато в някой от тях се роди бебе, лампите започват да примигват и да променят силата си на светене. 

Проектът е дело на Алберто Гарути и чрез него добрите новини стигат до все повече хора и те се усмихват, мислейки си за детето, което е поело първата си глътка въздух точно в този момент. Инициативата е част от от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и стана факт още през 2018 г.

За уникалната идея напомни беше напомнено в социалните мрежи: „Родилните отделения на четири от болниците в града са оборудвани с бутон, който човек от персонала натиска след всяко раждане на дете.Така пловдивчани и посетителите на града разбират, че жителите на Пловдив са се увеличили с още един нов член.”

Постът предизвика вълна от коментари на хора, които одобряват и се възхищават на този проект, както и на много споделяния в социалната мрежа.

Междувременно инициативата „Лято в Капана 2021” представя разнообразни културни събития – концерти, изложби, представяне на книги и литературни четения, камерен театър и танц, артистични инсталации, дегустации на храни и напитки, които се случат на различни локации в любимия квартал – на сцена „Ядрото”, ул. „Абаджийска”, паркинга на ул. Константин Стоилов” и други.

Капана е артистичния квартал в град Пловдив и се намира в центъра на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена –„Железарска”, „Кожухарска”, „Абаджийска”, „Златарска” и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. Сега той е едно от най-предпочитаните места за излизане заради множеството сгушени уютни заведения там. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин