Есенна разходка във Вършец - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Есенна разходка във Вършец
Автор: Александра Любова

Есен е... Прекрасен сезон да се насладим на падащите листа и красивите цветове, обагрили всичко наоколо.

Когато стане дума за Вършец, повечето хора го свързват с минералната вода и СПА почивките. Безспорно качествата и ползите на водата са изключителни и неоспорими, но има какво още да видим в това приказно малко градче.

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България и славата му през последните години се възвръща с пълна сила. Градът възниква около минералния извор Медека през VІ в.н.е.

1850 год. се смята за рождена дата на курорта Вършец, когато вършечанинът Димитър Лучков е излекуван с минерална вода. През 1910г във Вършец отваря врати първата минерална баня в България, днес наричана Старата минерална баня. Изградена е по подобие на баните в Баден-Баден. Към момента Старата банята не функционира.

На около половин час път от Враца, сгушен в природата, Вършец ви предлага много разходки и прекрасни гледки. Минавайки по улиците, обгърнати от вековни дървета, ще се насладите на шума на есента и спокойствието на мястото. Лятото и зимата карат много туристи да изберат курорта за своята почивка, но през есента тълпите отстъпват и можете да се насладите на истински релакс.

В центъра на града се намира красивата пешеходна зона - „Булевардът с чинарите“. От двете страни на дългия 2 км булевард се извисяват дървета на възраст повече от 100 години. Клоните на дърветата са се преплели над главите ви и сякаш ви водят в едно по-различно и приказно място. А дали не е точно така?!

 

Можете да се разходите и в красивия градски парк. Той е вторият по големина в България след Борисовата градина в София. Площта му е 800 дка. Посетете и Слънчевата градина. Името ѝ идва от алеите, които са под формата на лъчи, изградени от специален камък, който отразява слънчевата светлина.

Екопътека „Иванчова поляна“ е една друга прекрасна идея за разходка. Екопътеката води началото си от Слънчевият парк на град Вършец и се изминава за около 3 часа. Единствените неща, които са ви  необходими за прехода са удобни обувки и добро настроение.

Маршрутът е подходящ за хора от всякакви възрасти. Дължината му е 6 км, а денивелацията му е малка. Сравнително леката по трудност пътека преминава през местността „Иванчова поляна“. Можете да си направите пикник и почивка, стига времето да позволява. Оттам се разкрива прекрасна гледка както към Вършец, така и към склоновете на Стара планина и връх Тодорини кукли.

Ако искате да прекарате още време сред природата, задължително се разходете  до Иванчова поляна. Според местните вярвания измиването със сутрешна роса на Иванчова поляна преди изгрев слънце е лечебно.

Краят на пътеката отвежда до водопад Райски кът, който представлява изключително красива двустепенна водна каскада. Около него има изградени беседки и място за почивка, откъдето може да му се насладите за по-дълго.

Постоянно се чудим как да се откъснем от рутината и да избягаме дори за малко от технологиите и проблемите, които ни заобикалят. Вършец е чудесно място, където да се насладите на истинска почивка. Можете да отскочите и само за през деня, без да се налага да оставате да преспите. Местата за разходки са много, навсякъде се крият красиви кътчета, а спокойствието е гарантирано, особено сега – през есента.

Магията на мястото ще ви завладее и ще ви накара да забравите за всичко останало. Ще се върнете заредени с енергия, насладили се на великолепието на природата, отпили глътка от чудотворната минерална вода, дишали кристално чистия планински въздух.

А вие кога ще посетите Вършец?!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин