Ларнака - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ларнака - забележителности за един уикенд
Автор: Таня Стоилкова
Ларнака - забележителности за един уикенд
Снимка: Valantis Antoniades

Ларнака е слънчев, очарователен град, който съчета в себе си модерното с древното. Казват, че това е най-старият град на острова на Афродита - Кипър, и един от най-старите в света. Слънцето тук се показва 330 дни от година, а красивите палми му придават екзотичен вид. Чистите плажове, с бял пясък си съжителстват с изобилие от древни останки. Не се учудвайте, ако чуете, че работник в тенис клуб е открил древно съкровище, докато подравнява сгурията на корта.

В миналото градът е наричан Китион. Легендите разказват, че първото селище на това място е било основано от внука на Ной и носи неговото име. Ларнака обаче по-скоро произлиза от гръцката дума “larnax”, която означава саркофаг, а тук тези ценности изобилстват. Градът е владян от ахейци, персийци, византийци, римляни, османци, британци, като всеки остава своя отпечатък. Ларнака не само трябва да се види, но и да се чуе - има много какво да разкаже, а съкровища и древни останки дебнат отвсякъде.

Църквата “Свети Лазар” е една от основните забележителности на този древен град. Построена върху гробницата на светеца. Лазар е мъртвецът, който Исус съживява, той е един от първите апостоли. Вярва се, че след възкресението си, Лазар пристига в Ларнака (тогава все още Китион), преследван от Израел и става първият християнски епископ на града.

39316

Самата църква е построена от император Лъв Шести през 9-и век. Една история разказва, че императорът намерил гробницата на светеца и наредил останките да бъдат преместени в Константинопол, където след Османското нашествие, били загубени. В отплата император Лъв построил тази църква на същото място. При по-скорошни разкопки били намерени други останки под църквата, за които се смята, че са на Лазар. Днес тази ранна византийска църква е най-важният оцелял паметник от това време, а в нея е положен мраморния саркофаг на Свети Лазар.

Соленото езеро - Миналото на соленото езеро определено е интересна и вълнуваща история за морския живот. Не се учудвайте, че в околните хълмове могат да се намерят вкаменелости и изкопаема на около 3-5 милиона години. В праисторически времена езерото е било просто пропаст. От 1700 г.п.н.е. е било естествено защитено пристанище. По-късно ествественото пристанище било разрушено и така се формирало централното солено езеро, което е част от мрежа от 4 езера.

39313

През вековете хората са добивали сол, за която се говори, че била с изключително качество, а износът й им носил богатства. Днес езерото е дом на повече от 80 вида мигриращи птици и най-вече от вида розово Фламинго. Езерото се пълни с вода от морето, а през лятото, когато пресъхва на дъното му остава 10-сантиметрова кора от сол. Тук може да се насладите на едни от най-красивите и романтични залези в целия остров.

Хала Султан Теке  (Hala Sultan Tekke) е третото най-свято място за мюсюлманите след Мека и Медина. Терминът теке се отнася за сгради построени специално за събиранията на Суфи брадството. Комплексът е съставен от джамия, мавзолей, минаре, гробище и жилищни помещения за мъже и жени. Разположено в покрайнините на соленото езеро, мястото е известно със своето спокойствие. Изградено е върху гроба на Ум Харам (Umm  Haram), която била дойка (кърмачка) на пророка Мохамед.

39311

Тя намира смъртта си в Кипър през 647 г. след Христа, докато съпровожда похода на арабите по Средиземноморието. Османските турци построяват красивата джамия и голяма част от комплекса върху гроба на Ум. Впечатление прави и интересния интериор - “плаваща” базалтова плоча покрива останките на Ум Харам. За мястото се твърди, че има лечебна сила, освен това крие много тайни от праисторията. Някои твърдят, че е изградено върху паднал метеорит.

Църквата “Света Фареномени” (Ayía Phaneroméni/ St Phaneromeni) - Близо до соленото езеро се намира подземната църква “Света Фареномени, която представлява пещера под скалите. Смята се, че мястото е било храм още от времето на финикийците. В наши дни хората вярват, че има мистични и лечебни сили. Ако страдаш от някаква болест или просто от главоболие, трябва да обиколиш църквата 3 пъти и да оставиш дреха или поне парче плат.

Зенобиа (Zenobia) е шведски ферибот, който потъва край бреговете на Ларнака през 1980 г. със 104 ремаркета и камиона на борда. Сега Зенобиа е една от десетте най-големи развалини в света, до които може да се гмурне човек. С други думи - със сигурност не е за изпускане. Днес корабът е защитен изкуствен риф, дом на много видове риби. Освен разнообразния морски живот, ще разгледате и добре запазения кораб - колоритния килим, който все още стои в салона, сладкарницата, все още оборудвана с машини за кафе, разпилените яйца, все още здрави. Наоколо ще видите и някой камион, също станал дом на рибите.

39308

Независимо дали сте новобранец или не в гмуркането, ще искате да видите това уникално място. Дълбочината варира от 14 до 42 м, а видимостта е отлична - до 50 м. Тези, които упорито отказват гмуркането, могат да се качат на лодка със стъклено дъно и така да видят Зенобиа. 

Старият акведукт е построен в римски стил от Коджа Бекир паша през 1746 г., за да облекчи трудностите, които срещат бедните с достъпа до прясна вода. Акведуктът доставял вода от извора на 12 км отдалеченост. През 1856 е ремонтиран и работи чак до 1950.

39309

Изграден е от дълъг подземен тунел, над 250 въздушни кладенци и три серии арки над земята. Сега акведуктът е забележителност. Осветлението през нощта го прави едно от най-красивите места в Ларнака.

Крепостта на Ларнака е основана през 12-и век като първо укрепление за защита на пристанището на града.  Но османците са тези, които през 17-и век й придават вида, който виждаме днес. По-късно британците използват крепостта за затвор чак до 1948 г. Във вътрешната част на крепостта могат да бъдат разгледани археологически експонати, оръдия, брони, дантели и други. През летните месеци дворът се използва за театрална сцена и други културни събития.

Крайбрежната алея Атина Авеню  (Athens Avenue) и плажът Финикудес  (Phinikoudes) - Ларнака може да се похвали с красиви плажове, но безспорно най-известен сред тях е Финикудес. С бял пясък, чиста вода и много палми наоколо.  Името Финикудес идва от малко палмово дърво, а често така наричат и самата алея. На крайбрежната алея ще намерите много ресторанти, кафенета, магазини. Разходката тук е едно от най-приятните забавления в Ларнака, което може да съчетаете с похапване на морски деликатеси или пиене на фрапе. 

39310

На алеята се намира и бюстът на Кимон, който през 450 г.пр.хр. се опитва да освободи Кипър от персите. В началото на Атина Авеню се намира площад Европа, който е украсен с първите колониални сгради, построени от британците в първата година, през която завладяват острова. 

Музей “Пиеридис” (Pierides Museum ) - В този частен музей са събрани произведения на изкуството от цял Кипър, които ще ви разходят не само назад във вековете, но и назад в хилядолетията. Пътуването ще започне от неолита, медната епоха и ще стигне чак до римския, византийския и османския период. Пет поколения на фамилията Пиеридис са събирали тези експонати, които днес ни показват как се е развивало кипърското изкуство в продължение на 9000 години. 

Древен Китион (Ancient Kition) - Китион е древен град-царство. Руините тук датират от 13- и век пр.н.е. Човек може да намери останки от гробници, изработени от злато, бронз и слонова кост. Струва си да разгледате финикийския храм на Астарта и  огромните градските стени, издигнати от митичните Циклопи. В комплекса има 5 добре запазени древни храма. 

Неолитно селище Хирокития (Choirokoitia Neolithic Settlement) е един от най-важните неолитни обекта в света. Намира се на около 35 км от града, но разходката си заслужава. Тук винаги има какво още да се открие, а археологическата работа сякаш няма край.

39307

Установено е, че тук са живяли хора преди 9000 години. А това, което знаем за тях е, че средната продължителност на живота им е била 35 години. Погребвали починалите си близки под къщите, за да може покойниците да бъдат по-близо до живите. 

Вече ви се ходи в Кипър? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Кипър! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин