Легенда за Мальовица – саможертва в името на любовта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легенда за Мальовица – саможертва в името на любовта
Автор: Михаела Стоянова
Легенда за Мальовица – саможертва в името на любовта

Връх Мальовица е едно от онези специални места в Рила, които пленяват туристите. Голяма част от хората, които отидат веднъж там, искат да се връщат многократно. Легендата за Мальовица, която живее и до днес, е едно от нещата, които придават допълнителна доза магнетичност на върха.

 

Според легендата гордо извисяващият се връх Мальовица е кръстен на Мальо войвода – снажен и строен юнак. Голяма част от живота си той прекарал в едно от близките села край Искъра. Младежът бил овчар, но това, което можел най-добре, било да свири на кавал. Щом го чуели, всички се спирали омагьосани от красотата на мелодията.

Минали години и Мальо възмъжал. Срещнал най-хубавата мома в региона – Босилка, и веднага се влюбил в нея. Събрал той смелост - изразил любовта си пред девойката и й предложил да се оженят. Босилка приела, но помолила любимия си да изчакат есента. Мальо се съгласил и обещал, когато дойде есента, да се върне в селото.

Когато настъпила есента, младежът спазил обещанието си, но не намерил любимата си. Почнал да разпитва хората. Те му разказали, че Емин паша дошъл в селото и щом зърнал Босилка, веднага я пожелал за жена. Огорчен от това, което е чул, Мальо отново се качил високо в планината, но този път, за да стане хайдутин. Искал да отмъсти за страданието, което му причинил Емин паша. Много османци изпитвали страх от него, а българите били изпълнени с надежда.

Един ден при Мальо дошъл Спас. Той му казал, че трябва да спасят Босилка. Те направили план да слязат в селото на следващия ден и да си я върнат обратно. Щом тръгнали, Спас отишъл до един кладенец на пътя да пие вода и заръчал на Мальо да го чака на моста. Мальо продължил да върви с мисълта за любимата си. В един момент се чул изстрел от пушка. Остра болка пронизала момъка в гърдите. Раната дошла от пушките на хората на Емин паша, които разбрали от Спас къде е Мальо. Със сетни сили затичал нагоре, докато не стигнал Меча поляна, където паднал безжизнен. Погледът му бил насочен към издигащия се над него връх. В негова чест хората го нарекли Мальовица.

Повече информация за Мальовица:

Връх Мальовица е висок 2729 м. Най-прекият път, по който можете да го изкачите, е от едноименната хижа или Централна планинска школа (ЦПШ) Мальовица. Разстоянието се изминава за около 3 часа. Ако нямате кола, до ЦПШ Мальовица можете да стигнете с маршрутка, която тръгва от град Самоков.

Имайте предвид, че върхът не е сред най-лесно достижимите, затова, ако тръгнете нагоре, бъдете сигурни, че имате удобни обувки и необходимата планинска екипировка.

Ако тръгнете от ЦПШ и решите да не стигнете чак до върха, можете да се разходите до хижата, което ще ви отнеме около час в спокойно темпо. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин