Легенда за митичното ястие кешкек - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легенда за митичното ястие кешкек
Автор: Таня Стоилкова

Някога, преди много години, село Радилово носело името Войново, а по земите му живели тракийското племе беси и славянското племе драговичи. Тежка участ сполетяла селото - жените не можели да заченат, а тези, които зачевали, раждали мъртви бебета. Селото било обречено, а хората - много притеснени. Всяка сутрин жените се молели на тракийската богиня на плодородието Бендида за помощ.

И така, докато една нощ богинята не се явила в съня на една от жените. Тя заръчала: “Ще помогна на жените да заченат, но вие трябва, когато се родят децата да приготвите кеша (каша).” Богинята казала да изберат от най-хубавото пшеничено зърно, да бъде узряло, да го смелят на едър камък и да го измият 9 пъти, за да бъде чисто като сълза. В голям съд трябвало да сложат мълчана вода, а когато тя заври да прибавят смляното зърно. Бъркайки, жените трябвало да наричат “Да порасне силно и работливо”, “Да бъде с чиста душа като зърното”. Когато детето порасне и реши да се задоми, преди сватбата отново трябвало да направят от същата кеша и да наричат “Да има здраво семейство”, “Да отгледа здрави дечица”. Накрая богинята рекла: “Помнете, че от тази кеша трябва да опитат всички хора от селото.”

На сутринта жената разказала за своя странен сън и хората дали курбан за благодарност на богинята. Родили се първите деца, а жените бъркали божествената кеша, която се превърнала в символ на ново начало и нов живот.

И вече векове наред древната кеша се предава от поколение на поколение, за да достигне до нас с името “кешкек”. В село Радилово тя се приготвя задължително от жени преди сватба и при новородено и се раздава на хората.

Всяка есен в селото се провежда Фестивал на кешкека и народните умения, на който се представят традиционни храни, фолклор, земеделски продукти и разбира се, митичното ястие “кешкек”. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Roza Georgieva, 20.09.2013 | 19:02
аз съм от Радилово и пазя топъл спомен за това митично ястие
Абонирайте се за нашия бюлетин