Лидери на път: Светослав Симов-Свет – майсторът на буквите - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лидери на път: Светослав Симов-Свет – майсторът на буквите
Автор: Боряна Кръстева
Лидери на път: Светослав Симов-Свет – майсторът на буквите

Ние от Peika.bg започваме нова рубрика – „Лидери на път“. В нея ще ви срещаме с успели в бизнеса хора, които са лидери в своята професия, но въпреки това намират време за пътешествия. Те ще ни разкажат за своя професионален и житейски път и искрено се надяваме, че ще ви вдъхновят за успешно бъдеще в България!

Днес ви срещам с майстора на буквите - Светослав Симов-Свет. Той е създател на най-известното българско студиото за шрифтове Fontfabric, а славата му се носи по целия свят. Дигиталната шрифтолеярна, създадена преди 10 години, и днес заема челни места в световната класация с най-продавани шрифтове на популярния типографски сайт MyFonts.com. Сред най-известните шрифтове са: Intro, Nexa, Uni Sans, Muller, Panton, Intro Rust. Дизайн студиото създава оригинални продукти за световни и български брандове в повече от 50 държави.

По повод своята 10-годишнина Fontfabric организират мащабна изложба. Откриването ѝ е на 22.11.2018 г. от 19:00 в Галерия 2.0 (ул. "6-ти септември" №26). Входът е свободен. На нея ще можете да видите най-емблематичните типографски проекти на студиото под формата на арт инсталации, постери и печатарски семпли. Подготвен е и първият каталог на най-продаваните шрифтови фамилии на Fontfabric. Приятната атмосфера на вечерта ще бъде допълнена от вдъхновяващата музика на Иван Шопов. Той ще представи предпремиерно част от новия си съвместен албум с Теодосий Спасов „InFusion“. Неговата визуална идентичност и типография е дело на дизайнерите от Fontfabric. Ако не успеете да дойдете да откриването, можете да разгледате изложбата от 22 до 29 ноември, от 12 до 19 ч.

Лидери на път: Светослав Симов-Свет – майсторът на буквите

А сега се запознайте с лъчезарния и здраво стъпил на земята Свет Симов, който показва как да твориш и работиш успешно в България!

***

Разкажи ни какво се случи с теб, с работата ти през последните 10 години, от създаването на Fontfabric досега?

В началото божествената искра на творение се запали у мен и започнах да правя неща, които са свързани от една страна с изкуство и творчество, а от друга с геометрия и чертане. Тези елементи се събраха в изграждането на букви. В началото започнах с по-прости форми. Видях, че нещата ми се получават. След това публикувах първите си работи в една много популярна платформа за дизайнери Behance.net, която тогава стартираше. Там започна всичко, защото хората видяха моите шрифтове, харесаха ги, станаха популярни и бяха на първа страница на онлайн изданието. Това завъртя колелото за мен. Стана ми още по-интересно да творя и започнах да навлизам все по-дълбоко в дебрите на типографията, като не спирам и до днес. Това е област, в която човек непрекъснато се развива. Може би в началото съм подходил чисто авантюристично, че правя нещо ново и нестандартно за мен, но то явно е заредило резервоара на вдъхновението ми догоре и аз не спирам да го предавам и на хората, с които работя.

Да разбирам, че ти си започнал сам да работиш, да създаваш, да измисляш. Всичко е твое дело?

Да, точно така.

А кога събра първия екип?

Доста по-късно. Аз започнах сам през 2008 г., а първите хора дойдоха да работим заедно през пролетта на 2014 г. Сформирах малък екип с още трима души, които наблюдавах през годините. Просто в един момент реших, че ако искам да постигна нещо голямо, трябва да го направя с екип.

Какви качества търсиш у хората, с които работиш?

От една страна професионални качества, които не е много лесно да намериш в България. Нужно е качествено образование, самоизграждане и самоинициатива. Това са нещата, които правят хората добри професионалисти. От друга страна, главното за мен е характерът на човека. Това е нещото, което може или да ни спъне или да ни движи напред. Едва когато имаме сходство в характерите, ще можем да работим качествено и професионално.

Значи независимо колко добър професионалист е един човек, ако не ти допадне като характер, няма как да работите заедно?

Да, така е. Аз се старая да съм максимално обективен, да намирам общ език с хората. Смятам, че това е една от моите характеристиките. Умея да влизам в положение. Важното за мен е човекът да има желание, да има страст към това, което прави, да е отдаден, лоялен, честен и открит.

Лидери на път: Светослав Симов-Свет – майсторът на буквите

Как мотивираш своите колеги? В офиса на Fontfabric видях хора, които наистина обичат работата си и говорят за теб с голямо уважение. Нарекоха те „лидер“ и „пример за подражание“. Какво им казваш или може би показваш, за да спечелиш това отношение?

Смятам, че това, което искам да видя в тях, трябва аз да им го покажа. Личният пример е най-важен. Ако изискваш неща от екипа си, а ти самият не ги показваш, няма как да се получи. Те трябва да знаят, че на всеки се случва и да сгреши, на мен също, но е важно да можеш да го признаеш и да поемеш отговорност. Смятам, че само с личен пример може да се изгради екип, в който има доверие и уважение.

Творчеството е едната страна на вашата работа, как обаче един добър продукт се превръща в бестселър?

Бизнесът не прощава, той е безкомпромисен. Трябва да си много взискателен, всеотдаен. Като лидер винаги трябва да си наясно какво ниво гониш, да имаш визия, цели, които да следваш. Трябва да търсиш начин как да ставаш все по-добър и по-добър. Стандартите непрекъснато растат и ти трябва да си адекватен.

Кое е по-важно – продуктът или хората?

100% хората, защото без хора няма продукт.

Как намираш сили, за да продължиш да твориш и работиш?

Опитвам се да оставам сам с мислите си, да пътувам или просто да се разхождам. Важно е да излезеш от въртележката на ежедневието, от шума, от всичко, което заглушава свежите мисли и идеи. Опитвам се да балансирам между работата, семейството и да намирам време и за себе си, за да си прочистя главата.

Имаш ли някое място, на което обичаш да ходиш, за да се презаредиш?

Има специално място, на което искам да ходя и това е планината. Както се казва, тя ми е под носа, а все не стигам до нея. Искам да си отделя повече време да практикувам някакъв зимен спорт или просто да си направя една разходка. Това е най-бързият и лесен начин да останеш насаме със себе си.

Лидери на път: Светослав Симов-Свет – майсторът на буквите

Коя е следващата дестинация, която ще посетиш?

Тази година заминавам за САЩ. Имам доста взимане-даване с тази държава - бизнес отношения, партньорства, но не мога да кажа, че пътуването ще е основно по работа, защото това ще е време, в което ще мога да осмисля много неща.

Имаш нужда от презареждане и идея накъде да продължиш?

Да. Аз като цяло никога не съм губил идея и виждане затова къде се движим и къде искаме да стигнем. Винаги имам план в главата си, но е добре човек да преосмисли нещата, да види накъде върви, за да се убеди, че е на прав път.

Коя е следващата цел, която си си поставил?

Следващата цел е да се разрастваме, да пуснем новия сайт, по който работим и който ще ни даде много нови възможности. Целта ни е върхът!

Къде е върхът, какво има на него?

Върхът е винаги една идея по-нагоре.Трябва да гониш това, което е отпред и да не губиш страстта в работата си. Нужно е обаче да намериш баланса, а не да си прекален перфекционист.

В преследването на върха, имаш ли време да се порадваш на успеха?

Да, ето изложбата, която организираме по повод нашата 10-годишнина, е една радост за нас. Никой не е очаквал нещо такова. Много искахме да организираме по-вербални събития, където да се видим и да си поговорим с хората, с които работим, да представим нашата работа извън дигиталния свят. Искаме бизнесът ни да е отворен към хората и е важно да имаме взаимодействие с тях, така че тази изложба е една такава възможност.

Лидери на път: Светослав Симов-Свет – майсторът на буквите

Как се виждаш след още 10 години?

Виждам се все още здраво стъпил на земята. Знам, че когато колелото на успеха се завърти, можеш да очакваш всякакви предизвикателства, но когато човек е уверен вътре в себе си, той може да посрещне всичко. Виждам себе си и екипа още по-успешни, но най-вече вътре в нас – като личности, още по-развити, по-способни, по-мъдри. Надявам се екипът да е още по-голям и по-сплотен, това е най-ценното!

***

Ето какво сподели за работата със Свет Пламен Мотев, който е част от Fontfabric от 2016 г.:

„Първата ми среща със Свет беше много знакова, дотогава не ми се беше отдава възможност да говоря за шрифтове и букви с хора. Няма да забравя, че първият ни разговор продължи повече от 2 часа и със сигурност можехме да говорим поне още толкова. Първата ни среща ми повлия изключително зареждащо!“

„Когато започнах работа, разбрах, че това е изключително сериозно нещо, дори по-сериозно, отколкото съм си представял. Има много да се учи и никога няма как да знаеш достатъчно, винаги има още и още.“

Лидери на път: Светослав Симов-Свет – майсторът на буквите

„Свет е изключителен човек и много добър лидер, макар че той има най-много опит от нас, вече 10 години е в тази индустрия, постигнал е изключително много, но той винаги казва, че човек се учи от всички. Свет дава един прекрасен пример на всеки един от екипа.“

„Ние като българи имаме мисията да развиваме кирилицата и в частност българската ѝ форма. Смятам, че го правим по един много добър начин!“

„Има две правила, които са много важна в моята работа: да се съобразявам и да правя компромиси. Във Fontfabric работим в екип и аз ценя всеки един от моите колеги. Човек не трябва да се самозабравя, а да може да погледне работата си отстрани.“

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
kalitravel, 26.12.2018 | 14:10
Браво!
Абонирайте се за нашия бюлетин