Лимож - порцелановото бижу на Франция - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лимож - порцелановото бижу на Франция
Автор: Елена Исаева

Лимож е френски град, главен център на регион Лимузен, разположен на бреговете на река Виен. За това малко за размерите на Франция градче се предполага, че има древна история, но днес няма много доказателства за това. Днешният град Лимож е възникнал през Средновековието, като е имал изключителна роля на важен център по време на управлението на известният английски крал Ричард I Лъвското сърце.

Жителите на региона се наричат лимузен, а имено от този регион идва и името на първия произведен лускозен автомобил, наречен лимузина, защото напомня за уюта и топлината на наметката, която са носели местните овчари.

Лимож - порцелановото бижу на Франция
Снимка: pixabay.com

Лимож е запазил своя средновековен облик. Счита се, че тук сградите имат по – дългогодишна история от подобните им в Колмар и Страсбург. Голяма част от тях са на стотици години. Запазени са и редица други исторически сгради, някои днес превърнати в музеи, църкви и други културни паметници. Улиците в старата част са тесни, кълдъръмени, напомнящи на онзи средновековен дух. Разххождайки се по тях, ще имате възможнст да видите голяма част от старинните сгради и къщи със закътани и мистериозни вътрешни дворове. 

По време на разходката из стария град, ще видите по пътя си няколко интересни църкви. Една от най – внушителните и най – красивите е Катедралата на Лимож, основана през XII век и чието дострояване е продължило още шест века.

Интересна е и старата църква Saint Pierre du Queyroix, строена между XII и XV век, както и параклисът Chapelle Saint Aurelien, построен през XIV век, украсен със статуи на Девата с младенеца, на Света Екатерина и на Света Анна.

Много красива е сградата на кметството, построена през 1883 г. на мястото на стария форум, чийто строеж е вдъхновен от кметството на Париж, в стила на Луи XIII и на Ренесанса. Пред кметсвото през 1892 г. е построен красив фонтан от розов гранит, бронз и порцелан, украсен с интересни мозайки.

Гарата на Лимож Гар дьо Лимож Бенедиктини е феноменално красива. Неслучайно е избрана и за рекламата на Шанел N: 5, с участието на красивата Одри Тоту.

Гарата има интересен часовник, поставен на кулата и витражи в стил ар нуво.

Под стария град има мрежа от тунели, за които се предполага, че датират от римско време. Някои от тях са на две нива и са ползвани за мазе на абатството.

Лимож - порцелановото бижу на Франция
Снимка: pixabay.com

Интересна за раходки е и улицата на месарите – Rue de la Boucherie. Тук в красивите средновековни сгради можете да се запознаете с историята на този занаят, с начина на живот на месарите, инструментите и вещите, които са използвали.

Разходете се в околностите на града. Само на няколко километра на юг се намира красив старинен мост, издигнат над река Виен, датиращ от XII век, по който са преминавали керваните на римляните.

Също така можете да видите останките от най – голямата крепост – Chateau de Chalucet, строена през XII век за защита на Лимузен.

Градът има красива ботаническа градина, в която има над 1 000 растителни видове, подредени тематически по групи. А в градския зоопарк се отглеждат повече от 600 животни. Тук можете да видите жирафи, антилопи, тапири, гепарди, снежни леопарди и други интересни и не много често срещани животни.

Лимож е малко в страни от повечето туристически маршрути на Франция, но при проявен интерес лесно може да бъде добавен като междинна точка, защото си залужава и няма да ви разочарова. И непремено си купете порцеланов сувенир. Лимож е известен с изработката на красиви порцеланови предмети, чието производство започва през XIX век.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин