Ловният парк - едно софийско съкровище - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ловният парк - едно софийско съкровище
Автор: Лия Панайотова

Ако някога пътят ви е минавал през София, сигурно знаете, че големите паркове са една от най-популярните летни дестинации. Пълни са почти денонощно с хора от всякакви групи, размери и интереси – кой на по захарен памук, кой на по бира и още нещо. По (сравнително) добре поддържаните алеи ще срещнете всякакви индивиди, че даже и такива с бални рокли и високи токчета. Не че разнообразието е нещо лошо – напротив, но понякога цялата тази шумотевица идва в повече, като за парк, и софиянци по душа започват да помрънкват. Ако усетите, че и вие вървите натам, можете да пробвате една доста приятна алтернатива – Ловния парк. 


Ловният парк, който често бива бъркан за част от Борисовата градина, е място, за което трудно ще откриете много информация. Най-много да прочетете, че се намира на юг от Софийския зоопарк и на север от Борисовата градина. Липсата на инфраструктура в случая си е направо полза, тъй като прави това зелено кътче от града много специално и изолирано. Ако решите да се поразходите из него, ще се почувствате сякаш сте в гора на стотици километри от София, а не в сърцето на града. 

Паркът си има и собствен воден източник – Драгалевската река. Можете да повървите по нея доста време, а ако сте съвсем ентусиазирани, даже ще стигнете до Витоша. Все пак трябва да ви предупредим, че на места реката изобилства от автомобилни гуми, найлонови торбички и всякакви други бивали и небивали предмети, като сутиени например, които къде да изхвърли човек освен в реката. За щастие, тези места са само около жилищните блокове, така че Драгалевската река става доста симпатично място навътре в гората. 

Друг интересен момент, свързан с Ловния парк, е Приказната къща. Сътворена е от самоукия майстор Рачо Лозов Ангелов, който започнал работа върху своето произведение на изкуството през 1957 г. Къщичката е местена из София няколко пъти, докато накрая не намира своя дом в близост до Ловния парк, на ул. Незабравка. За направата й Рачо Ангелов събирал непотребни парчета дърво, метал и тухли, а от тях изградил нещо наистина вълшебно. Майсторът създал къща изцяло от фина дърворезба – цветя, птици и какви ли не причудливи орнаменти оживявали в ръцете му чак до 1993 г. За съжаление, тези, които живеят в София от по-скоро няма как да затаят дъх пред Приказната къща, тъй като от няколко години тя не е в София, а се намира в Равадиново. Все пак в интернет пространството има снимки, на които можете да се порадвате. 

За финал – малко митове и легенди за Ловния парк. Не претендираме, че тези истории са абсолютно верни, но пък звучат добре. Да започнем с произхода на името - очевидци твърдят, че преди години на най-обширната поляна в парка се помещавало стрелбище с панички, а дали това е дало името на Ловния парк или пък стрелбището е било направено именно защото парка се е казвал „Ловен“ - не е ясно. Днес въпросната поляна е популярна като чудно място за разходки на кучета. Същите тези очевидци говорят, че навремето вместо кучета из парка съвсем свободно обикаляли сърни, но за съжаление ние нямаме спомен от тези времена. 

Въпреки липсата на симпатични чифтокопитни в днешни дни, Ловният парк си остава прекрасно място да прекарате времето си в София и в същото време далеч от нея.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин