Ловци на призраци: Загреб и един изоставен санаториум - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ловци на призраци: Загреб и един изоставен санаториум
Автор: Иванка Могилска
Ловци на призраци: Загреб и един изоставен санаториум
Снимка: medvednica.info

Загреб е красив, зелен, уютен – няма как да не ви очарова. Призраците, които се разхождат по улиците му са доста приветливи и слава богу, не толкова общителни, колкото пражките. Затова, ако ви се слуша покъртителна любовна история и имате нужда от по-разтърсващи емоции, най-добре е да посетите изоставения санаториум Брестовац. Той се намира съвсем близо до Загреб в планината Медвеница.

Подкрепете се преди пътуването в ресторанта „Йерка Шрам”. Той е кръстен на името на много обичана хърватска актриса, починала в санаториума в Брестовац. По стените му висят множество снимки на госпожа Шрам, както я наричали приживе. Насладете се на красивото й, одухотворено лице. Запомнете чертите му и когато сте готови, тръгвайте на път. Гсоспожа Шрам все още приема посетители в изоставения санаториум.

Йерка Шрам се родила и живяла в Загреб в края на 19 век. Тя била невероятно красива, с божествен глас и покорила загребската публика още с първото си появяване на сцена. Всички я обожавали и търсели компанията й. (Според слуховете дори императорът на Австрия – Франц Йосиф I – се влюбил в нея, когато я видал на откриването на националния театър.)

Миливой Дезман бил съсед на Йерка. Двамата израстнали заедно и той бил убеден, че един ден ще се оженят. Красивата госпожица не правела нищо, за да разколебае вярата му. И така Дезман, заминал за чужбина, за да следва медицина, като вярвал, че щом се върне, ще създаде семейство с госпожица Шрам.

Само че актрисата не го дочакала – оженила се за богат мъж, родила му дете. Дали са се виждали насаме и какво са говорили несполучилите годеници след завръщането на Дезман в Загреб, не е ясно. Той остава да живее все така близо до Шрам. Започва да пише театрална критика. Създава няколко пиеси, в които любимата му участва. Когато тя се разболява от туберкулоза, той изоставя хирургията и започва да специализира белодробни болести и да търси начин за лечение на коварната туберкулоза.

Дезман успява да убеди гражданите на Загреб, че трябва да се построи санаториум, в който да лекуват туберкулозно болните с чист въздух, спокойствие и силна храна. През 1909 г. Брестовац приема първите си пациенти, между които е и Йерка Шрам.

Някъде в този период съпругът й се забърква в голям финансов скандал, изоставя я с дете на ръце и бяга от Хърватия. Миливой Дезман – главен лекар в Брестовац – пренебрегва подигравките на хората и някогашното предателство на любимата и се грижи всеотдайно за нея и детето.

Според легендите госпожа Шрам става душата на болницата. Тя развеселява останалите пациенти. Говори си с тях, пее, разиграва сценки – опитва се всячески да ги разсее от мисълта за смъртта. Стаите, коридорите и градините на санаториума остават последната й сцена. Тя умира на 39 години, с вярата, че съвсем скоро ще се върне в любимия си театър. Дезман я полага в ковчега.

Сега Брестовац е изоставен, заприличал на черупка, в която се крият призраци на отминали дни. Според очевидци госпожа Шрам все още се разхожда по коридорите му с разпуснати коси – пее, рецитира и се ослушва за аплодисменти. Разходете се до санаториума и обиколете пустите му коридори. Ако я видите, пляскайте, пляскайте. Актрисите – живи или мъртви – обичат аплодисментите и Йерка със сигурност ще ви е признателна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Vqra Petrova, 05.07.2013 | 11:35
невероятна история, дал има хора които още вярват в призраци? :)
Rali Hristova, 05.07.2013 | 11:12
невероятна история е това, наистина звучи сякаш много призрачно място.
Krum Tonev , 04.07.2013 | 11:55
ей това е яка история, ако посетя Загреб задължитено ще ида да й попляскам малко :)
ruslana, 04.07.2013 | 11:40
Уха, много интересна и зловеща история!
Абонирайте се за нашия бюлетин