Лятна детективска история с таралеж - спечели книга - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лятна детективска история с таралеж - спечели книга
Автор: Peika.bg
Лятна детективска история с таралеж - спечели книга
Снимка: Deja Book

"Нещо свежо като летен морски бриз, дързък хумор и иронична хапливост – това можете да очаквате от разказите на Деян Копчев, събрани в сборника „Лятна детективска история с таралеж“ (Издателство Deja Book). По тия страници ще срещнете рояк герои, с които бързо ще станете приятели. Началото е поставено с пътуване до морето със Силвио Чичин и неговия очарователен таралеж, а след това още много забавни случки. Ако пък в този миг сте на плажа, завиждам ви – комбинацията на тази книга с пясъка и вълните е неустоима."

Христо Блажев, knigolandia.info


Прочетете откъс от „Лятна детективска история с таралеж“, а в края научете как да спечелите книгата от Peika.bg.

*

Карах към Кестен. Мокева ми бе поверила служебна кола, с която да стигна до градчето, и служебен телефон, от който вече сигурно бях набрал толкова номера, колкото някой за цял живот не би могъл. Беше делник и нямаше почти никакво движение. Слънцето грееше, а аз не спирах да се усмихвам. Чувствах се почти пълноценен. В крайна сметка се беше оказало, че все пак някой се интересува от услугите ми – отново бях полезен. Пък и сивият плик с банкноти в джоба на ризата придаваше някакво приказно очарование на цялата ситуация. От доста време не бях докосвал двайсетачки, а сега имах малка купчинка от тях близо до сърцето си. Платих на Пепе наема за изминалите месеци, дори му дадох пари и за няколко месеца напред. Той бе толкова щастлив, че извика Росица да види как му плащам.

– Виж дали са истински! – заповяда му тя, след което се отдалечи, влачейки краката си. Мислех да му кажа, че в деня, в който жена му се усмихне за първи път, хиляди слънчеви маргаритки ще увяхнат, но си замълчах.

Купих си нова четка за зъби и нова пижама, няколко книги, едни чехли, чесало за гръб, кутийка скъпи пури (докато пушех една на тясното балконче в кантората си, загледан в бързащите по улицата долу хора, поклатих глава и самодоволно си казах – „Ех, нещастници...“).

Поверената ми кола не беше кой знае каква, някакъв малък стар опел, но това не ме интересуваше. Никога не съм разбирал от коли, още повече от стари и малки, така че единственото, което исках в случая, бе да ме закара до Кестен, в замяна щях да ѝ сипвам бензин.

Отворих прозореца и изкарах ръката си. Почувствах я като обвита с мокра кърпа. Усмихнах се, слънцето грееше и аз свирепо настъпих педала на газта. Колата изръмжа, доколкото ѝ бе възможно, и се понесе напред.

Миг по-късно набих спирачки, опелът поднесе, тръгна наляво, после надясно и след като видя, че няма накъде повече, спря.

Дишах тежко, а кръвта бълбукаше из цялото ми тяло като вряща вода. Рязко отворих вратата и излязох на шосето. Асфалтът се бе напекъл от слънцето и заедно с високите треви наоколо придаваше лятна филмова атмосфера. Беше пусто. Пред колата ми, на около половин метър от предната лява гума, се бе свил таралеж. Току-що бях спасил живота на малкото копеленце.

Отворих багажника и потърсих някаква ръкавица или нещо подобно, но единственото, което намерих, бе разкъсан парцал – нечии бивши гащи. Нямаше време за губене, увих ги около ръката си и вдигнах таралежа. Сложих го на предната седалка и още преди да успея да заобиколя и да седна зад волана, той се бе изсрал.

– Тъпак! – отбелязах аз и натиснах газта.

Бях си намерил компания.

В късния следобед видях морето. Спрях в една отбивка на пътя високо над вълните, за да изпуша една пура. Излязох от колата, запалих, издишах гъстия дим и се облегнах.

Не бях виждал морето от дълго време. Лепкавият въздух се смеси с аромата на скъпата пура, аз въздъхнах и за момент се почувствах наистина щастлив.

Погледнах в картата – до Кестен оставаха малко повече от стотина километра, затова без някаква специална причина паркирах пред един от стотиците курортни барове, влязох и се напих. Таралежът беше с мен – жив свидетел на завръщането на великия детектив Чичин...

*

СПЕЧЕЛЕТЕ книгата на Деян Копчев „Лятна детективска история с таралеж“ (Издателство Deja Book).

Как?

Споделете в коментар под откъса тук: Кое е най-щурото нещо, което ви се е случвало на път за морето (или за някъде другаде през лятото)?

Наградата ще бъде изтеглена чрез жребий и обявена във фейсбук страницата на Peika.bg на 10 юни 2014 г.

Късмет!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Христина Василева, 09.06.2014 | 15:57
На път за морето, объркахме маршрута, тъй като баща ми понякога е доста неориентиран. Беше много топло, минахме през някакво село, където жив човек нямаше. Картинката в колата беше доста забавна: тати се оглежда на всевъзможни страни за табелка, мама - отпред, разперила всякакви видове карти, с цел да се докаже като герой и да ни избави от мъките, а аз отзад, с една флашка на Виваком, се моля да стане чудо и да тръгне вместо с 1 кб/с, то поне с 4, та да ми изтегли gps система и най-накрая да си топна крачетата във водата. В края на краищата, герой стана един доста възрастен дядо, който се появи отникъде и просто ни каза, че се въртим и трябва да поемем в дясно.
Мая Василева, 09.06.2014 | 14:25
През лятото на 40-градусова жега и кола без климатик се прибирахме през Шипченския проход. Имаше доста натоварено движение и автомобилите се точиха бавно. От мудното каранем колата беше на път да прегрее и да ни остави на пътя. Та един шофьор ни посъветва да включим парното, така колата щяла да се охлажда... И така ние в колата 4 човека в собствен сос и включено на максимално парно минаваме през прохода. На първата отбивка, след като прехвърлихме планината, стряхме и разтворихме вратите.
евелина богданова, 09.06.2014 | 11:37
Как да започна...бях на 18 г.и реших да отида на море със сестра ми и братовчед ми, по-малки от мен :) Пътувахме с влак, откраднаха ни багажа, спахме в палатка, която се срути заради проливния дъжд...После изгоряхме зловещо и тримата. И всичко това за три дни. Майка ми нищо не разбра. Ооо, а рояците комари в Китен никога няма да ги забравя...
Nina Peicheva, 07.06.2014 | 18:47
Ха, ами тя е подобна на тази в книгата. За малко да сгазим една костенурка на пътя, почти не влязохме в канавката. После взехме костенурката и я занесохме в къщата на село, където децата се грижиха за нея и следиха какво прави цяло лято. Един месец по-късно на същото място едва не сгазихме заек, но той беше по-бърз от костенурката и си би камшика преди да го занесем и него за игра на децата :)
Мартин Бъркашки, 07.06.2014 | 12:21
Имахме навремето една червена Шкода. Та отидохме юли месец на море, спукахме гума и решихме да пренощуваме край полето. :)
Румяна Христова, 07.06.2014 | 12:18
Бях на кирия до Варна и решихме да съчетаем с жената и детето ангажиментите с почивката. С цялото си нахалство пресрочихме един ден от крайния срок, но пък си струваше!
Joneta Petrova, 07.06.2014 | 12:14
Лятото на 1993-та... нямахме резервно гориво и трябваше да кибичим един час докато дойде стринка и стрикото ми от Меричлери да се притекат на помощ. :)
Георги Петров, 07.06.2014 | 12:10
Забравихме сака с такъмите на отбивката и трябваше да се върнем десет километра!
Георги Петров, 07.06.2014 | 12:08
Е, може би не е най-щурото нещо, но... бях-малък, нямаше къде да се спре и направих белята!
Lili Mladenova, 06.06.2014 | 23:20
Историята се случва във влака София - Варна. Направлението е Плевен, но грешката е в посоките на перона изток и запад и то късно вечерта. Хайде представете си сега физиономията на човечето със сигурна посока Плевен, когато кондуктора гледайки билета му задава въпроса " Вие за къде си мислите, че пътувате?" и след кратък абсурден диалог се оказва,че следващата гара е Костенец, а е ужасно късно и тъмно....
Таня Гошова, 06.06.2014 | 14:41
Била съм около 10г, брат ми на 5, когато в деня на тръгване за морето майка ми си счупи ръката. Гипса и беше от кръста на горе и ръката във въздуха - все едно маха на някой :). Точно тази година бяхме взели и едно дете с нас и се налагаше татко да се грижи за 3 деца и жена с гипс :). Като капак на всичко хванахме и въшки в бунгалата :) Няма да го забравя никога!!!
weronicka, 05.06.2014 | 11:06
Като бях малка, много исках да ловя раци /речни/, и мерака ми беше много голям - докато не изтървах един камък върху крака си. И след като ми го превързаха трябваше да правим 4-часов преход в планината, който изкарах на конче.
Абонирайте се за нашия бюлетин