Мемоарите на една сама жена в дивото - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мемоарите на една сама жена в дивото
Автор: Мария Ангелова

Скрибуцане на клони, срещи на сантиметри с гърмящи змии и мечки, неочаквани запознанства, изгаряща жега и рекордни снегове.

От страниците на „Моето приключение в дивото“ (Издателство „Вакон“) ви заливат вълнението, отчаянието и страхът, болката и радостта при всяка една крачка, която Черил Стрейд изминава по време на своя 1600-километров преход през суровите планини на Америка.

Малко пътешествия, описани в книги, успяват да накарат читателя да разгръща страница след страница без да може да спре. Още по-малко съдържат толкова ярки сетивни описания – усещате как бодливите пустинни храсти ви дерат по краката, чувствате как раницата протрива раменете ви, чувате тракането на опашката на гърмящата змия, която за малко да настъпите, преглъщате с върховна наслада първата си чаша лимонада след 270 км из дивите планини.

Американката Черил Стрейд е на 26 години, когато взима най-импулсивното решение в живота си – да извърви сама Тихоокеанския хребетен път – планински маршрут от пустинята Мохаве в Калифорния до щата Вашингтон, САЩ. Преходът й е едновременно бягство от купищата проблеми (развод, смъртта на майка й, хероин) и пътуване към себе си.

Интересен разказ за това как физическите изпитания каляват духа. Много повече от описание на маршрут и много повече от личен дневник. Това е едно пилигримско пътешествие към собственото Аз. Едновременно наръчник за начинаещи планинари и история, сякаш разказана на приятел на чаша вино.

"Пешеходството беше напълно различен начин за придвижване из света от всички други, които познавах. С него километрите не профучаваха монотонно край мен. Представляваха уединени пространства, покрити с буренаци и буци пръст, стръкове трева и цветя, клюмащи под напора на вятъра, и дървета, чиито клони се клатеха и скрибуцаха; нужно беше време за преодоляването им.“

Моето приключение в дивото“ е бестселър номер 1 на „Ню Йорк Таймс“ за 2012 г. Вероятно ще се превърне и във ваш личен фаворит в категория приключенски мемоари. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин