Буккросинг или как книгите стават пътешественици - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Буккросинг или как книгите стават пътешественици
Автор: Мария Ангелова
Буккросинг или как книгите стават пътешественици
Снимка: Thinkstock/Guliver

Не само хората обичат да пътуват. Оказва се, че книгите имат същата склонност, особено като попаднат в ръцете на грижливи собственици.

Да пуснеш книга на свобода е благородно дело. Всеки си има любими книги, които препрочита по няколко пъти в живота си (а понякога и по няколко пъти годишно - знаете, има такива наркотични четива). Има и други, за които сте наясно, че никога повече няма да разлистите. Вместо да ги оставите да тънат в прах и самота обаче, можете да ги пратите на околосветско пътешествие.

Направите ли го, вече можете да се наречете буккросър.

Буккросинг (bookcrossing) буквално означава размяна на книги. Принципът е простичък: оставяте на обществено място книга, която бива взета от друг читател, който след това прави същото.

За да можете да проследите къде пътува вашата книга, й залепвате етикет с уникален номер. След това я давате на някого. Или я оставяте някъде (на спирка, на пейка, в коридора на университета...). Или отивате до някоя от т.нар. буккросинг зони (определени места, които се ползват за оставяне и вземане на книги от буккросъри, виж по-долу картата на буккросинг зоните за България).

Тогава книгата ви е открита от някой читател, който вижда етикета, влиза в сайта на Bookcrossing и регистрира къде я е отвел.

Така книгите изминават стотици, дори десетки хиляди километри по целия свят.

Книгите на буккросърите са свободолюбиви души – те нямат предварителен маршрут, често сменят посоката в последния момент, понякога се задържат дълго време някъде, друг път бързат да продължат нататък...

Идеята за този международен книжен обмен се заражда около сайта на безплатния онлайн читателски клуб Bookcrossing, създаден през 2001 г. от Рон Хорнбейкър. Само две години по-късно сайтът стават известен по цял свят и има над 110 000 регистрирани потребители. Към началото на 2014 г. са регистрирани над 1,1 милион буккросъри, а повече от 10 милиона книги пътешестват из 132 държави.

Както пише в описанието на Bookcrossing:

“[Това]е световна библиотека. Той е социална мрежа. Той е прославяне на литературата и място, където книгите добиват нов живот. Буккросинг е актът, при който книгата получава уникална идентичност по такъв начин, че когато минава от читател на читател, да може да бъде проследена и да свързва хората... Най-просто, нашата цел е да свържем хората чрез книгите.”

Е, ще пуснете ли вашата книга на свобода?

Карта на буккросинг зоните в България, изготвена от Аз чета.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин