Изхвърлете пътеводителя! Вземете учебник по история - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Изхвърлете пътеводителя! Вземете учебник по история
Автор: Мария Ангелова
Изхвърлете пътеводителя! Вземете учебник по история

Знаете, че ние подкрепяме четенето на книги преди, по време на и след пътуване. Преди да стигнете до класиките или новите хитови заглавия обаче, има един друг вид книги, които трябва да разлистите – книгите с история. Историята няма да ви разкаже за забележителностите, но ще ви разкаже защо са се появили и какво е имало там преди това. Ще ви срещне с личностите, благодарение или въпреки които държавата, в която отивате, днес е точно такава.

Ето три добри причини да оставите пътеводителя и няколко седмици преди пътуването си да прочетете книга или учебник по история.

Настоящето всъщност е история

Всичко, с което ще се срещнете, е резултат от нещо друго, случило се преди. Всяка катедрала, улица, площад е резултат от важно събитие от миналото. Ще разберете много повече от Гранада, ако се запознаете с нападенията на маврите и времето, което са прекарали на територията на днешна Испания.

Историята рисува фона

Езикът, танците, религията – всички тези неща, разбира се, са важни, за да разберете една държава. Те обаче ще увиснат във въздуха, ако не ги поставите на нужния фон. Защо въпреки че Индонезия в мюсюлманска държава, остров Бали има толкова много будистки храмове? Ще разберете, след като прочетете историята на всички

Малко дълбочина

Всеки пътеводител има 2-3 абзаца (в най-добрия случай до 2-3 страници) с историята на страната или града. Това обаче не е достатъчно, за да разберете всички онези неща, които виждате. Нужно ви е задълбочено четиво. Какво точно – зависи от вас самите. Не е задължително да започнете от древната история и да приключите с модерната. Съсредоточете се върху „дупките“ в познанията си.

Отивате в Япония? Освен миналото на императорите, ще ви е нужна информация и за следвоенната история на една страна, потънала в разруха след края на Втората световна война и за нула време превърнала се в световен лидер.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин