Как да напуснете работа и да пътувате по света - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как да напуснете работа и да пътувате по света
Автор: Мария Ангелова
Как да напуснете работа и да пътувате по света
Снимка: Thinkstock/Guliver

Следващият разказ на Уруж Куреши, публикуван в BBC, е истинско вдъхновение за това как човек трябва да последва мечтите си и да прави това, което наистина го кара да се чувства щастлив.

"Решението ми да пътувам изненада много хора. През 2012 г., след като бях работил 8 години като социален предприемач, ме поканиха да оглавя голяма неправителствена организация в Отава, Канада. Но аз вече бях взел решение: че 30 март ще бъде последният ден, в който „отивам на работа“.

Баща ми работеше за авиокомпания, заради което на всеки три години се местехме на ново място, записваха ме в ново училище и учех нови езици. Родителите ми се грижеха за семейните пътувания – бях само на 11 години, когато за първи път отидох в бедуински лагер в пустинята в Йордания.

Номадското ми детство ме доведе до това, че като пораснах, поисках да имам стабилен живот – отидох в университет, намерих си работа на пълен работен ден, купих си кола. Но все ми се струваше, че нещо не е наред.

Спомням си деня, в който реших, че ще пътувам дългосрочно. По време на 2-седмична екскурзия в Мексико срещнах група пътешественици, които се отправяха към Централна Америка. Аз пък трябваше да се прибера вкъщи. Като се качих на самолета, се запитах – какво ме спира да продължа към Гватемала, Белиз и още по-надалеч?

Това беше нещото, което искам с цялото си сърце – и след като го осъзнах, нещо в мен се преобърна.

На 30 март 2012 г. потеглих от Кейп Бретон (Източна Канада) и стигнах чак до изворите на река Нил в Уганда. Извървях пеша 850 км в Испания по пътя Камино де Сантяго. Спусках се със сандборд по дюните на Сахара.

Пътуването ми помогна да израсна и да съм по-добър социален предприемач. Открих вдъхновение в добротата на хората от всички краища на света и помогнах за откриването на иновативни решения за живота на общности в Африка, Европа и Азия.

След три месеца на път осъзнах, че искам да съм по-свързан с местата и хората, които посещавам. Започнах като доброволец в малко стопанство за органична храна край Тимишоара, Румъния. Толкова се вдъхнових, че писах на приятелите си да ми изпратят идеи за други подобни проекти. В резултат на това получих покани за доброволчество по образователни инициативи в Уганда и Кения.

След това получих покана да помогна за създаването на програма за подобряване на качеството на образованието в Пакистан. Този проект помогна на повече от 1000 деца от град Карачи. Ужасно много се вълнувам, когато някое от тези деца си направи фейсбук профил и ме открие в социалната мрежа – с тях започнахме уроците за ползване на компютър едва преди няколко месеца.

Ганди е казал: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“. За да бъда тази промяна, аз пътувам и насърчавам другите да бъдат смели в идеите си. Набрал съм над 1 милион долара дарения за различни благотворителни организации.

В момента се намирам в красивия румънски град Сибиу с момиче, което харесах по-рано по време на пътуванията си. Сега наричам това момиче моя съпруга и с нея отглеждаме нашата 6-месечна дъщеричка – следващото поколение пътешественик, който ще променя света.

Колко съм щастлив, че напуснах работа, за да пътувам? Повече отколкото мога да изразя с думи!"

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин