Лятото на любовта в Сан Франциско - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Лятото на любовта в Сан Франциско
Автор: Петя Димитрова

Квартал на застаряващи хипита - в това се е превърнал днес Хeйт-Ашбъри (Haight-Ashbury) в Сан Франциско, Калифорния. И макар те да са малко посбръчкани и все по-рядко да споделят страстите на младостта си, мястото още носи духа на 60-те години на миналия век.

Лятото на любовта“ – така остава известно лятото на 1967 г., когато в Хейт-Ашбъри се събират над 100 хиляди младежи, за да прегърнат свободата – секс, дрога, рокендрол. Млади хора се събират и в много други американски градове, но именно Сан Франциско се превръща в центъра на предстоящите важни политически и културни промени, които предизвиква хипи революцията. Родителите са ужасени, държавата не знае как да се справи. Да живее любовта!

И ако за по-голямата част от нас хипи движението е само история, запечатана във филмите, то в Хейт-Ашбъри то е още живо. Е, малко поовехтяло, но все така дългокосо, по сандали, носещо мънистени гердани и твърде цветни дрехи. А също толкова шарен е и домът му. Сградите преливат във всякакви цветове, за да образуват една безкрайна дъга.

Всяка година през втората неделя на юни в квартала се провежда панаир. Въздухът се изпълва с музика, хората танцуват по улиците. Целият свят е поканен да се присъедини на празника на Мира, Любовта и Щастието.

А после кажете, че да си хипи е отживелица.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин