Льовен: Град с твърде много кръчми - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Льовен: Град с твърде много кръчми
Автор: Мария Ангелова

„Има твърде много кръчми в Льовен. Каквото и да правят жителите му, трябва да е съпроводено с питие“. Това проникновение за населението на белгийския град е направено преди няколко столетия от философа Еразъм Ротердамски. Но и днес положението не се е променило много – с над 50 пивоварни и над 600 кафенета и бирарии тук няма шанс да умрете от жажда. Добавете и факта, че Льовен е университетски град с един от най-старите университети в Европа (KU Leuven). Резултатът - това е вашата дестинация, ако искате да утолите жаждата си – за бира или за знания.

Да се лее бира!

Льовен е дом на втората по големина пивоварна в света – Inbev (най-известната й марка е Стела Артоа). Можете да направите тур из нея и да видите как се прави бира (намира се в центъра на студентския град).

И за да подкрепи бирената си слава, Льовен рекламира централния си площад (този пред кметството) като „най-дългия бар в света“. На един-единствен площад са събрани цели 45 бара – разбира се, пълни предимно със студенти. Сега ви е с една идея по-ясно защо Еразъм се е изказал по този (спорно) ласкав начин за жителите на града.

Знанието не се наливало с фуния...

Така е. Налива се не с фуния, а с... чаша за бира. Или поне това се опитва да внуши популярната статуя Фонске – (предполагаемо) студентка с книга в ръка, която налива в главата си (предполагаемо) знание и мъдрост, а според тълкуванието на местните студенти – чисто и просто бира. Подобно на пикаещото момченце в Брюксел, и Фонске от време на време е обличана в подходящи за разни случаи тоалети. Намира се на кръстовището срещу кметството и централния площад.

Замъкът-факултет

Замъкът Аренберг (Arenbergkasteel) е построен през далечния 14-ти век, сменял е собственици и стилове, докато накрая е подарен на Университета в Льовен и днес в него се помещава факултетът по инженерни науки. Впечатляваща фасада и идеално поддържан парк.

Манастирът-общежитие

Добре де, не е точно манастир, а обител от 13-ти век на група набожни жени, които не са искали да се лишат от светските си благини. И създават нещо като орден – на бегините. Живеели си праведно, но в лукс. Една от сградите на този орден (Begijnhof на фламандски или Beguinage на френски) днес е временен дом на някои богоизбрани студенти, които живеят в културен паметник на ЮНЕСКО.

Ботаническите градини

Време за почивка. Това, което е създадено като градинка с растения за студентите по медицина през 1738 г., днес е най-голямата ботаническа градина в Белгия (Kruidtuin) – с тропическа оранжерия, водна градина, овощна градина, английска градина... Градина на градините, че и отгоре!

Кметството

Сградата на кметството – просто няма как да я пропуснете. Абсурд. Такава, каквато я виждате сега, е построена през 1439 г. Не е за вярване, че е толкова отдавна, а избите й са даже още по-стари. Можете да влезете в тях през малка вратичка в левия ъгъл на сградата. Всъщност за малко да бъдем лишени от възможността да видим над 500-годишното кметство по време на Втората световна война, когато бомба го ожулва, но... не избухва.

Загледайте се по-внимателно и ще видите, че в нишите между прозорците и на кулите са изобразени сцени на тема „грях и наказание“. Това не е никак случайно. Освен да оказват възпитателен ефект върху целокупното льовенско население, те са имали важната задача да респектират съдиите, които в миналото са живеели в сградата. А 236-те статуи в нишите са се превърнали в истински пантеон на Льовен – сред тях са светците-покровители на града, графове, библейски персонажи и видни жители.  

От Брюксел за Льовен заминават по няколко влака на час. Билетът е 5 евро.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин