Любка Биаджони: Баронесата, която е диригент в България - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любка Биаджони: Баронесата, която е диригент в България
Автор: Мария Ангелова

Любка Биаджони (или баронеса Цу Гутенберг) има необикновена история. Родена е в Рим, Италия, завършва музикално образование в България, а след това и в Италия и Холандия. Дирижирала е концерти по целия свят, от няколко години работи в България.

Заедно със съпруга си барон Цу Гутенберг, създава преди 13 години един от най-изисканите фестивали за класическа музика в Германия. Фестивалът продължава две седмици през юли всяка година в Хереншимзее, в двореца на Людвиг II от Бавария, а сред публиката могат да бъдат забелязани важни личности като Ангела Меркел, например.

Ето какво сподели Любка Биаджони специално за Peika.bg:

- Родена сте в Италия, работите в Германия и в България. С какво е различно да живеете в тези три държави?

- Най-добре работя и най-добре се чувствам тук. В Германия, естествено, се чувствам добре, защото там са моето семейство и домът ми. Наскоро работих с италиански и с германски оркестър, но най-добре се чувствам в оркестъра на Софийската филхармония.

- А къде се чувствате като у дома си?

- В Германия е моята къща, съпругът и децата ми, но тук е моята духовна къща, защото правя музика. Музикантите вече ме познават и разбират и имаме толкова хубави взаимоотношения, че се получават прекрасни концерти.

- Вие представяте опера по малко по-различен начин...

- Това не е нещо ново за софийската публика. Миналата година представихме два пъти „Травиата“, тази година направихме „Фалстаф“ и сега „Риголето“. Това са концертни изпълнения, защото ние нямаме много сцена и всички са на сцената – оркестърът, хорът и солистите. Затова използваме цялата зала, из която се движат певците. На първи план не е нито режисурата, нито костюмите, а самата музика. Това е най-важното.

- Какво Ви учуди най-много, когато дойдохте за първи път в България?

- Аз съм живяла тук в студентските си години, които бяха преди и след промените. След това се върнах тук през 2008 г., защото подготвях „Набуко“ със Софийската филхармония и хора „Николай Обретенов“ за нашия фестивал в Кимзее. Откакто живея и работя тук 2010-2011 г. много неща се реновираха, направиха се нови. Вижда се, че се правят хубави неща, но това е един дълъг път. Историята на България е доста трудна и не може изведнъж – раз-два-три – и всичко да се промени. Желая на България да има здрави нерви и колкото може повече всички да работят съвестно, да имат уважение и доверие помежду си. Трябва хората да погледнат на живота по по-различен начин, защото ако няма оптимизъм, няма как да се върви напред.

- Може ли да се каже, че сте най-известният диригент сред баронесите?

- Сред баронесите – може би да. Но има още един много известен диригент, който е граф, но никой не знае – това е Николаус Харнонкурт. Той е един от най-известните диригенти в света, но никой не знае, че е аристократ. И затова смятам, че е важно човек съвестно да си върши работата, а не е важно откъде произлиза.

Скоро предстоящо в Софийска филхармония с диригент Любка Биаджони:

Приказки за фагот - 25 януари

Коледни песни със Софийска филхармония - 22 декември

Вижте още интересни събития в Софийската филхармония. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин