Любляна през очите на една българка - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любляна през очите на една българка
Автор: Мая Джамбазова
Любляна през очите на една българка
Снимка: Jorge Franganillo/Flickr

Наскоро пътувах до Италия. Сред спирките по пътя към Венеция и Верона бяха редица големи градове от бивша Югославия, сега разположени в Сърбия, Хърватска и Словения.

Когато проучвах маршрута на организираната екскурзия, на която се записах, прочетох за спирките ни в Ниш, Загреб и Любляна. В началото гледах на тях като на незначителни обекти за посещение. Не знаех много за красотите на Хърватска, а още по-малко за очарователната Словения. За Сърбия имах представа и то най-вече за каменистите планини и реките.

И така, в края на август се отправих на път към два от най-красивите градове на Италия. Тогава още не знаех, че онова, което ще видя, преди да стигна до тях, е също толкова впечатляващо. Първо групата ни спря в Ниш - симпатичен град с неголеми размери, който има чудесна пешеходна улица в центъра. Тя е изпълнена с пекарни, кафенета, витрини за сладолед (през лятото), магазини за дрехи и книжарници, от които всеки турист може да си купи магнити и картички.

След нощувка в Ниш последва разглеждане на Загреб. Град с близо 2 млн. души население, старинни сгради в центъра, впечатляваща жп гара и импозантна готическа катедрала. 

Любляна през очите на една българка
Снимка: Jorge Franganillo/Flickr

След това пътувам до Любляна. И този път бях наистина впечатлена. Дори на път към словенската столица екскурзоводът ни каза, че пейзажът на тази планинска държава по нищо не се различава от този в немските или швейцарските Алпи. И не излъга. Столицата на Словения също прилича на австрийски или немски град и това е заради включването на словенските земи в състава първо на Свещената Римска империя, след това на Хабсбургската империя за около 1100 години (от 745 г. до 1918 г.). Или иначе казано Любляна е под немска и австрийска власт от 1278 до 1918 г., по-малко векове от други днешни територии на Словения, но достатъчно, за да придобие от чуждата култура.

Любляна през очите на една българка
Снимка: Lorenzo Magnis/Flickr

До тук със сухите факти! Важна е красотата на Любляна и онова, което тя предлага на туристите. Моята обиколка започна от Музея на съвременното изкуство и най-големият православен храм в столицата на Словения. Музеят е с вход, а църквата приема безплатно посетители, като в предверието й има църковен магазин, от който могат да бъдат закупени икони, свещи и пр.

Любляна през очите на една българка
Снимка: Jorge Láscar/Flickr


Тези обекти се намират на запад от забележителностите в центъра.
На път или както словенците казват „cesta” „Блайвайсова“ (в превод „оловно бяла“). През улицата е парк „Тиволи, а веднага в дясно, в посока центъра, е градската опера. Срещу операта има малко кафене, в което може да поседнете с напитка в ръка. 

Отдясно се откриват няколко книжарници, пълни със сувенири. Във витрините им може да откриете дървени магнити за дъска и хладилник, картички, брошури за града. Истински хит са чашите на Полона Пачник. В черно-бяло изпълнение Полона разработва чаши за кафе и чай с портретите на известни личности – поети, политици, музиканти. Сред изобразените на нейните изделия са Лейди Даяна, Фреди Меркюри, Кърт Кобейн, словенският поет, представител на Романтизма Франц Прешерен, словенският поет модернист Иван Цанкар, комунистическият югославски лидер Йосип Броз Тито, който умира в Любляна през 1980 г. Един от белите порцеланови съдове с чернобял принт струва около 20 €. Цялата серия на Полона може да бъде открита в книжарница „Mladinska knjiga“, която се намира малко след операта, по протежение на правата улица, в посока Тройния мост.

Любляна през очите на една българка
Снимка: D.Wedam

Вървейки само направо, ще стигнете въпросният „Троен мост“. Той представлява архитектурно съоръжение, групиращо 3 каменни моста в един. Това е един от символите на града. Разположен е над река Любляница, минаваща през самия център на Любляна.

До „Тройният мост“ се намират още паметникът на Франц Прешерен. Той е поет, съпоставим по значимост за местните с нашите Ботев и Вазов. Близо до него е и францисканската църква „Благовещение“, както и „Драконовият мост“, който е емблемата на столицата.

Любляна през очите на една българка
Снимка: M.Staples

Интересно е, че на герба на Любляна е изобразен дракон, а цветовете му са бяло и зелено. Зеленото е националният цвят на Словения, не само заради легендите за змейове, но и заради зелените планини.

На гербът на държавата пък са връх „Триглав“, който е най-високият на словенска територия. Има още река, символ на местните водоеми и море на върха на щита, тъй като Словения има излаз на Адриатическо море. Над „Триглав“ на държавния герб са изобразени три шестлъчни звезди. Държавният символ на държавата е подготвен от Марко Погачник и приет през 1994 г.

Любляна през очите на една българка

Та, да се върнем на темата за забележителностите на Любляна. В центъра ще откриете и фонтан с три речни божества, от чиито делви тече вода. Това са три от реките на Словения – Сава, Драва и Любляница.

След като преминете Тройния мост се озовавате на „Метсни търг“ или градския площад. Там отново ще бъдете запленени от магазините за сувенири, в които има дракончета (змейове) от плат, платнени зелени зайци и морски кончета, плетени кукли.В туристическия център ще откриете и брошури на различни езици, включително английски и руски, разказващи за историята и забележителностите на Любляна, флаери (листовки) на клубове в музика на живо, информационни диплянки за фестивали. 

Любляна през очите на една българка
Снимка: Jorge Franganillo/Flickr

Ако продължите надясно от „Местни търг“, ще се озовете при магазин за шоколад. В него продават тъмен шоколад с подправки, а също и със сол, и тиквени семки. Продължавайки направо по улицата с шоколада, излизате на „Стари търг“ или стария градски площад. От там има гледка към старинен каменен замък.

От това място, обратно по посока реката, се излиза на още един мост - този на обущарите. От там може лесно да се придвижите до парк „Звезда“, който е известен със звездовидната си форма.

Любляна има още зоопарк, който се намира на запад от парк „Тиволи“ и ботаническа градина, отстояща на около километър южно от „Горни търг“.

Любляна през очите на една българка
Снимка: domjisch/Flickr

Моята обиколка приключи в парк „Тиволи“, но има много какво още да се види в Любляна. По големите булеварди са запазени много от социалистическите сгради, характерни с кубичните си форми и изградени от метал и стъкло. Има и панелни жилищни сгради, близки по вид до нашите пететажни блокове от соца в София и Варна.

Любляна през очите на една българка

Аз продължих пътя си към Бусоленго, но Словения предлага още много интересни дестинации за посещение. Например пещерата „Постойна яма“, която се радва през годините на над 30 млн. посетители. В нея туристите обикалят с влакче и разглеждат ледените образувания. Интересни са крайбрежните градчета Пиран, Копер и Истрия. Те съчетават католическа западна архитектура, красиви брегове и кейове. В тях се провеждат и интересни ежегодни събития. Езерото Блед пък е сред най-известните езера в Европа. Марибор пък е най-прочутият словенски зимен курорт.

Красотите на Словения са много и все малко известни за родния турист. Но когато българският пътешественик отиде в тази държава, е още по-възхитен от нейните природа и архитектура.

Препоръчвам на всички, които не са посетили Словения, да попътуват из нея, за да я открият за себе си и да се насладят на нейната изящна красота. 

Текстът е изпратен от Мая Джамбазова за рубриката ни Стани автор. Споделете и вие своите пътеписи, фоторазкази и всякакво друго вдъхновение за пътешествия на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин