Любопитни факти за Берн, столицата на Швейцария - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Берн, столицата на Швейцария
Автор: Елена Исаева

Швейцария е една приказна страна, която спокойно може да се нарече земен рай. В нея прекрасно се съчетават природа, архитектура, история и разбира се – шоколад. Всеки, който е бил на това магично място веднага се влюбва в тази швейцарска хармония. Това място е точно като извадено от картичка или картина от велик майстор художник. Всеки град, всяко селце или местност са като от приказна страна, която не прилича на никоя друга.

Швейцария е толкова чиста и подредена страна, че там може да ви глобят само, защото изнасяте боклука си не в позволеното време. Да, това е така.

Любопитни факти за Берн, столицата на Швейцария
Снимка: pixabay.com

Всеки един град в Швейцария е много чаровен, уникален и може да предложи безброй интересни забележителности на своите посетители. Едни от най-красивите обаче са Женева, Берн, Цюрих, Люцерн и други.

В статията ще ви разкажа малко повече за Берн и някои интересни факти за столицата на Швейцария.

Както споменах град Берн е столицата на Швейцария, а не Женева, както доста хора погрешно мислят. Предполага се, че градът е основан през 1191 г. от херцог Бертолд Пети. Името на града идва от немската дума за мечка и съответно това е и талисманът на града. Мечката присъства на много места в града и разбира се, на герба на града още от 1224 г. старият град е почти непроменен от 12 век и това е причината да е под егидата на ЮНЕСКО.

Една от най-големите атракции в столицата на Швейцария е астрономическият часовник, който датира още от 1530 г. и показва времето, деня от седмицата, разположението на планетите и знаците на зодиака. Буквално няколко секунди преди настъпването на кръгъл час, от вътрешността на кулата се появяват много красиви механични фигурки – кукуригащ петел, няколко мечки, Хронос със своя пясъчен часовник и един танцуващ шут.

Любопитни факти за Берн, столицата на Швейцария
Снимка: pixabay.com

 

Друго много интересно място за посещение в Берн е готическата катедрала „Бернер Мюнстер“, която датира още от 1241 г. и сградата на кметството. В Берн може да видите и известният парк с мечките или както още се нарича „Мечата дупка“. Той е малък и се намира по един от най – красивите мостове в града.

Берн става столица на Швейцария през 1848 г. Старата част на града е построена на хълм. Интересен е фактът, че реално Швейцария няма официална столица, но Берн се счита за такава от 1848 г.

Друг любопитен факт за Берн е, че улиците в стария град са с различни цветове. Това е така, защото повечето от войниците на Наполеон били неграмотни и се ориентирали в кой квартал трябва да отидат по цвета на улицата.

Ето и един вкусен факт - в Берн се произвежда и любимият шоколад на хиляди хора – тоблерон. Той е създаден от Теодор Тоблер още през 1908 г.

Берн се разполага на средна надморска височина от 542 метра и това го прави третата най-високо разположена столица в Европа след Андора (1023 метра) и Мадрид (667 метра).

Градът е наистина много красив и като столица на една прекрасна страна заслужава да бъде посетен. Не е много голям и един, два дни са достатъчни за да го разгледате.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин