Любопитни факти за Боянската църква - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Любопитни факти за Боянската църква
Автор: Елена Исаева

Боянската църква  „Св. Св. Никола и Панталеймон“ се отличава със своята уникалност и мистичност сред много други подобни паметници на културата, не само у нас, но и в цяла Европа. Тя се намира в столичния кв. Бояна, в полите на Витоша, сред гъста и прохладна гора. Боянската църква е филиал на Националния Исторически музей, част от 100-те национални обекта на България.

Ето и най-интересните факти за църквата:

Любопитни факти за Боянската църква
Снимка: Елена Исаева

1.Боянската църква се намира в софийския квартал Бояна, в полите на Витоша планина.

2.От 26 октомври 1979 г. е паметник на световното културно наследство в списъка на ЮНЕСКО.

3.Някога на мястото на днешната цеърква е имало малка селска църква.

4.Благодарение на севастрокатор Калоян и съпругата му Десислава църквата започва да се строи през 1259 г.

5.Те получават почетната титла ктитори на храма. Ктитор идва от гръцки език и означава спомоществовател, човек дарил средства и земя за изграждане на църква, манастир или параклис.

6.Боянската църква е двуетажна постройка, като вторият етаж е предназначен за семеен параклис, а първият за крипта.

7.Най-старата част на църквата датира от края на 10 началото на 11 век, като представлява едноапсидна кръстокуполна сграда, чиито подпори са вградени и формират вписан кръст.

8.Църквата е разширена през 13 век, именно от севастократор Калоян. Третата част е достроена от местните през 19 век.

9.След Освобождението, селяните са искали да разрушат вече съществуващата църква и на нейно място да построят нова, по-голяма. Тук обаче се намесва царица Елеонора, втората съпруга на княз Фердинанд I и спасява Боянската църква. Това е и причината князът да прави красив парк около нея, като нарежда да се засадят множество дървета и храсти. След смъртта на царица Елеонора през 1917 г., тя е погребана в двора на Боянската църква, от към южната страна на постройката.

10.Най-уникалното и неповторимо нещо в църквата са стенописите, които са и основната причина църквата да е под егидата на ЮНЕСКО.

11.Те датират от 1259 г. и са доказателство за невероятните постижения на българската средновековна култура. Изображенията по стените на църквата са над 240.

12.В първата част на храма, както в повечето подобни, е образът на Христос Вседържател (Пантократор). Под него в барабана са изписани образите на ангели и четиримата евангелисти – Матей, Марко, Лука и Йоан.

13.В Боянската църква още има стенописи на Големите църковни празници, Страстите Господни, Благовещение, Влизане в Йерусалим, Успение Богородично и други.

14.Друга значима част от стенописите са на различни светци – Св. Димитър, Св. Св. Константин и Елена, Св. Дамян, Св. Козма и други. Широк интерес будят стенописите свързани със Св. Никола. Той е един от патроните на храма, освен това, както знаем е и покровител на моряци, рибари, търговци и банкери.

Любопитни факти за Боянската църква
Снимка: Елена Исаева

15.На втория етаж на църквата също има запазени фрагменти от по-малки стенописи. Там се намира и изображението на другия патрон на Боянската църква – Св. Панталеймон, което е датирано от около 14 век.

16.През 1912 г. доктор Богдан Филов от Народния музей възлага задача на австрийския художник Йосиф Бала да реставрира църквата и нейните изображения.

17.През 1977 г. пък Боянската църква е затворена за посещения, за да се извърши пълна реставрация и консервация, разбира се по всички изисквания на ЮНЕСКО за запазване на автентичността на стенописите.

18.Боянаската църква е отворена за посещение от понеделник до неделя от 9 до 17:30 часа (зимно работно време ) и от 9:30 до 18 часа (лятно работно време).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин